Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Защо се чеше вълнистото папагалче?

Защо се чеше вълнистото папагалче?

Denitsa GeorgievaDenitsa Georgieva
Новак
20
Защо се чеше вълнистото папагалче?
Снимка: lutsikserge/pixabay.com

Вълнистите папагалчета могат да се чешат по редица причини. Може да е всичко - от инфекция до паразити или алергии. Птиците могат да се почесват от суха кожа или болестни процеси, като чернодробно заболяване, заболяване на панкреаса или бъбречно заболяване.

Имайте предвид, че птиците естествено се чешат, за да премахнат праха и мръсотията от своите 1000 пера. Дивите птици се нуждаят от това, перата им да бъдат чисти и правилно подравнени, за да се подготвят за полет.

Ето защо една здрава птица може да бъде наблюдавана да чисти и подстригва перата си през целият ден. Но прекомерното почесване при вълнистите папагали е знак, че нещо не е наред.

Ако изглежда, че вашата птица се чеше толкова много, че ви притеснява, може би се дължи на следните неща:

1. ЗАРАДИ ПАРАЗИТИ ЛИ СЕ ЧЕШЕ ВЪЛНИСТОТО ПАПАГАЛЧЕ?

Една от причините някои вълнисти папагали да се чешат, е че сякаш са развили проблем с паразити. Птичите паразити, обаче НЕ са толкова често срещани при домашните птици, колкото си мислите. Паразити в птици се появяват, когато са били навън или са били изложени на диви птици. Освен това, птица, която има компрометирана имунна система, е по-склонна да получи проблем с паразити.

Ако забележите, че вашето вълнисто папагалче се чеше и рови в себе си много повече от нормалното, огледайте добре кожата й. Най-добре е да се консултирате с вашият ветеринарен лекар за птици, за да овладеете проблема.

2: КЛЮЧОВИ ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА, КОИТО НАМАЛЯВАТ ЧЕСАНЕТО НА ПТИЦИТЕ

Една много честа причина за суха, сърбяща кожа е хранителният дефицит. А именно витамин А и цинк. Храненето на вълнистите папагали играе огромна роля за цялостното здраве на вашият домашен любимец. Здравето на кожата често е един от първите признаци, че нещо не е наред.

Вълнист папагал

Папагалите в дивата природа ядат много разнообразна храна, състояща се от млади листа, цветове, плодове и (някои) семена. Насекомите също се ядат, особено през определени периоди от годината. Слънчогледови полета не съществуват в тропическите гори или в друго местообитание на папагали. Всъщност диета, базирана предимно на слънчогледово семе, има дефицит на повече от дванадесет хранителни вещества, включително калций, витамин D, витамин А, витамин К, определени аминокиселини (лизин и метионин), витамини от група В, включително витамин В12, манган, цинк, желязо, йод и селен. Също така е с много високо съдържание на мазнини. Такава диета може да доведе до затлъстяване и лошо качество на перата, както и до чесане на вълнистите папагали.

Дори здравословните диети на гранули, често се обработват по такъв начин, че се губи хранителната наличност на основни витамини като витамин А, витамин Е, бета каротин и някои витамини от група В. Ето защо се препоръчва, да допълвате вашата диета с пелети за птици с пълна гама от здравословни храни.

ЗАЩО ВАШАТА ПТИЦА СЕ НУЖДАЕ ОТ АДЕКВАТЕН ВИТАМИН А

Витамин А е отговорен за здравата кожа, здравите очи, растежа, възпроизводството, имунитета и здравето на дихателните пътища. За да определите потенциала на ниският витамин А, наблюдавайте вашата птица. Проявява ли тези симптоми:

Прекомерно надраскване

Сухи, сърбящи очи

Поклащаща се опашка

Дишане с отворена уста на папагала

Изглежда, че се разболява много

Ако е така, помислете за увеличаване на витамин А по естествен начин. Ето как:

ПРЕСНИ ХРАНИ ЗА ПАПАГАЛ, БОГАТИ НА ВИТАМИН А

Храни за папагали

Камби

Броколи

Бок Чой

Моркови

Рукола

Сладък картоф

Зимна тиква

Мандарини

Червено палмово масло

Копър

Ментови листа

Много птици не се наслаждават на нови, здравословни храни. Трябва да научите вашата птица какви храни са безопасни за ядене. Нови, питателни зеленчуци за папагали, плодове, семена и кълнове могат да бъдат въведени, ако следвате тези методи.

ОМЕГА-3 ЗА ВЪЛНИСТИТЕ ПАПАГАЛИ

Омега-3 мастните киселини са основни хранителни вещества, които могат да служат за регулиране на производството на мазнини в кожата, да подобрят балансираната хидратация, да помогнат за омекотяване на грубата, суха кожа и да имат лечебен ефект при раздразнения и дерматити.

БЕЗОПАСНИ ЗА ПТИЦИ ХРАНИ, БОГАТИ НА ОМЕГА

Семена от чиа

Ленено семе

Орехи

Конопени семена

3: НИСКАТА ВЛАЖНОСТ ПРИЧИНЯВА ЛИ СЪРБЕЖ НА ВЪЛНИСТИТЕ ПАПАГАЛИ?

Изпитвали ли сте някога суха, сърбяща кожа? Като през зимата, когато влажността е толкова ниска? Нямате търпение да стигнете до бутилка лосион.

Повечето домашни птици са от субтропични региони и тялото им се нуждае от много влажност. Освен това имат много тънка кожа, която има тенденция да изсъхва по-бързо. Тяхната тънка кожа е адаптивно нещо, което облекчава теглото им, за да улесни полета. Сухата кожа рядко е проблем за дивите птици, които живеят във влажна среда и се къпят често.

Вълнисти папагали

Нашите домашни птици са изложени на много различни условия. Ако не можете да поддържате цялата къща на оптимални нива, помислете за добавяне на овлажнител към стаята, в която живее вашата птица.

Тридесет процента влажност е минималното ниво на влажност, за поддържане на здрава човешка кожа. Папагалите са от субтропичен климат и често се чувстват най-добре при по-високи нива на влажност. Влажността поддържа както вътрешните нива на кожата, така и външните нива на кожата, като носните проходи. Това ниво на влажност позволява на кожата да улови топлината.

Сухата кожа не само сърби, но и се напуква, създавайки входна точка за бактериални и гъбични инфекции. Това е една от причините грипът да върлува през зимата. Сухата кожа също прави птицата ви податлива на заболяване.

Повечето диви папагали се радват на рутинни дъждовни дъждове в тропическите гори почти всеки ден. Големи или малки, всички тропически птици обичат да се пръскат в локви и мокра зеленина, почиствайки кожата и перата си. Ако се къпят в локви или езерца, те се възползват от богатите растителни хранителни вещества, които се съдържат във водата, когато се кичат след банята.

Просто е естествено! Младите птици виждат как мама и татко и други птици го правят и след това последват примера! И след добра баня често ще откриете птици да пощят перата си, правейки се красиви.

Дивите птици също могат да извлекат големи ползи от ежедневното къпане. Добрата баня отмива сухата, лющеща се кожа и почиства остатъците от перата. Ако се къпят в локви или езерца, те се възползват от богатите растителни хранителни вещества, които се съдържат във водата, когато се кичат след банята.

Вижте още:

- Болести при вълнистите папагали;

- Съвети при избор на вълнисто папагалче;

- Колко живеят вълнистите папагали;

- Обяви и цени за папагали;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest