Miau.bg»Статии»Птици»Други птици»Къпането при гълъбите и средства за това

Къпането при гълъбите и средства за това

Къпането при гълъбите и средства за това

Всеки животински вид има свои особености и изисквания когато става въпрос за поддържане на личната хигиена на отделния индивид и целия вид.

Как гълъбите поддържат хигиената си?

При гълъбите съществува физиологична необходимост от къпане за поддържане на хигиена. Къпането е нужно на гълъбите, за да премахнат люспичките, които отпадат при растежа на перата им. Водата ги почиства и от праха и мръсотията, които полепват по тях както във въздуха, така и на земята. Чрез къпане те се освобождават от насекомите и външните паразити, носители на различни болести при тях.

Къпане на гълъбите с вода

Както всеки животински вид, когато са в естествени условия гълъбите са създали начини да се къпят. Те го правят както с вода, така и с пясък. В топлите сезони, хората, които отглеждат гълъби, им поставят ванички за къпане с вода, при които птиците имат постоянен достъп.

Тъй като заразяването с външни паразити е честа и сериозна опасност, се прави и ветеринарно къпане с лечебни разтвори, подготвени от ветеринарни специалисти. Такова къпане е подходящо и за профилактика.

В домашни условия всеки собственик на гълъбарник може да си направи и сам дезинфекциращ разтвор. Подходящи са разтвори на сол, оцет и калиев перманганат. Такъв разтвор се прави като в 1 кофа с вода се добавя 1 супена лъжица сол или оцет. С калиевия перманганат разтворът се прави на око. Водата трябва да стане бледорозова.

Къпане на гълъбите с пясък

Къпането при гълъбите

Къпането с пясък на гълъбите е сухо къпане, което може да се направи както с чист пясък, така и с пясък, примесен с дезинфектант. Пясъкът трябва да бъде ситен, без едри камъчета, добре промит и пресят, за да бъде чист и еднороден.

Изисквания към ваничките за къпане на гълъби

Задължително условие, което трябва да се спази е, ваничката да бъде с достатъчно голяма площ и нисък борд. Някои собственици на гълъби ползват за целта подложките за големи саксии, каквито са палмовите саксии. Те отговарят на условията за устойчивост, нисък борд и комфорт за птиците.

През зимата мокрото къпане трябва да се прави в закрити помещения, защото навън гълъбите може да се простудят. През зимата поначало добре промитият чист пясък е препоръчителен за къпането.

Вижте още:

- Как да се отървем от гълъбите;

- Как да храним правилно гълъби;

- Гълъб преметач.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest