Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Защо котките ни носят мишки?

Защо котките ни носят мишки?

Защо котките ни носят мишки?
Снимка: rihaij/pixabay.com

Вероятно всички или поне по-голямата част от собствениците на котки се смятат за глава на семейството. Но малко хора мислят за факта, че котките понякога се смятат за лидер на семейството не на техния собственик, а себе си и следователно са отговорни за всичко, което се случва в тяхното стадо.

Това до голяма степен обяснява необяснимия факт, че котките, живеещи в апартаменти и имащи храна всеки ден, понякога носят уловени мишки на собствениците си.

За котките, живеещи в селски домове, улавянето на мишки е обичайно нещо. Гризачите са част от ежедневната им диета. Въпреки това, когато пухкавият хищник, който е живял в апартамент от много години на пълна издръжка, носи уловена мишка на собственика при първото си, неговото поведение не може да не изненада.

Но както и други странности в поведението на котката, а тя има много такива, подобна изненада има напълно логично обяснение. Няма съмнение, че котките са хищници по природа.

Но широко разпространеното мнение, че тези животни са самотници, не е съвсем вярно. В къщи, развъдници с голям брой котки, понякога може да се забележи как постепенно се установяват определени взаимоотношения между животни, които живеят заедно от дълго време. Някои стават лидери, други следват най-смелите, трети обичат да седят в ъгъла. Образува се нещо много подобно на прайд. Вероятно забравените вродени инстинкти се „събуждат“ в котките.

Когато котката влезе в семейство с човек, котката, според собственото си разбиране, започва да го смята за своя гордост, в която, както в глутница котки, трябва да има свой водач. Това е важен момент. И ако собственикът не покаже кой е шефът в глутницата, по-късно с неговия домашен любимец, който смята, че той е главният, а не това двукрако същество, ще започне да се държи като лидер.

Така че, ако вашата котка ви е донесла уловена мишка, знайте, че вашият домашен любимец се грижи за вас като член на нейната глутница. Инстинктът си върши работата. Техните далечни предци винаги са правили това, тъй като не всеки в глутницата може да ловува сам.

Защо котките ни носят мишки?

Когато котките видят, че „любимците“ им не бързат да отидат на лов, те приписват това обстоятелство на неспособност, липса на опит или сила. Така една мишка, доведена до прага, не е нищо повече от предлагане на храна за гладен член на глутницата. И тя е напълно сигурна, че мишката ще ви хареса, въпреки че по някаква причина изобщо не сте приспособени да хващате тези лакомства.

Очевидно вашата котка все още не е разочарована от своя „любимец“ или ви дава мястото на млада, неопитна котка в „прайда“. Тя е изпълнена с желание да ви научи как да си набавяте храната сами. Както и да е, подаръкът трябва да бъде приет. В никакъв случай не трябва да обиждате котка.

В края на краищата намеренията и са най-добри. Не забравяйте да похвалите своя пъргав домашен любимец, покажете му дълбоката си благодарност. Вземете мишката и я скрийте някъде до момента, в който „подаръкът“ може да бъде изнесен от къщата и заровен, без котката да забележи.

Никога не пипайте мишки, донесени от котката, с голи ръце, защото гризачите са носители на патогени. И не забравяйте да ваксинирате вашия домашен любимец, както и редовно да го водите при ветеринарния лекар.

Вече знаете защо котките носят ни носят мишки. Вижте също:

- Защо котката спи върху вас;

- Защо котките се търкат;

- Защо котките масажират с лапи;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest