Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Характер и темперамент на енота

Характер и темперамент на енота

Denitsa GeorgievaDenitsa Georgieva
Новак
20
Характер и темперамент на енота

Миещите мечки, наричани още еноти, се срещат в Южна Канада, в по-голямата част от Съединените щати и в Северна Южна Америка. Те са въведени в части от Азия и Европа и сега са широко разпространени и там.

Миещите мечки са изключително адаптивни, намират се в много видове местообитания и лесно живеят близо до хора. Те изискват лесен достъп до вода. Миещите мечки предпочитат да живеят във влажни гористи райони. Те обаче, могат да бъдат намерени и в земеделски земи, крайградски и градски райони.

Миещите мечки предпочитат да строят леговища по дърветата, но могат да използват и дупки на горски чук, пещери, мини, изоставени сгради, хамбари, гаражи, дъждовна канализация или къщи. Миещите мечки могат да живеят в голямо разнообразие от местообитания от топли, тропически райони до студени пасища.

Физическо описание на енота

Най-отличителните характеристики на американския енот, са нейната черна маска през очите и пухкава опашка, с четири до десет черни пръстена. Предните лапи приличат на тънки човешки ръце и правят миещата мечка необичайно сръчна. И предните, и задните им лапи имат по пет пръста. Оцветяването варира в зависимост от местообитанието, но има тенденция да варира от сиво до червеникаво кафяво до светло кафяво.

Миещите мечки са набити и обикновено тежат от шест до седем килограма. Теглото обаче варира в зависимост от местообитанието и региона и може да варира от 1, 8 до 10, 4 кг. Енотите са в състояние да постигнат телесни маси, съставени от 50% телесна мазнина, но най-вече миещите мечки в северните части на ареала стават тези мазнини. Мъжките обикновено са по-тежки от женските с 10 до 30%. Дължината на тялото варира от 603 до 950 мм. Техните опашки съставляват около 42% до 52% от дължината им, от 192 до 405 mm. (Новак, 1991; Уилсън и Ръф, 1999)

Поведение на енотите

Енотите са нощни животни и рядко са активни през деня. По време на изключително студени, снежни периоди миещи мечки са наблюдавани да спят за дълги периоди от време, но не спят зимен сън като истинските мечки. Техният метаболизъм и температури остават постоянни през тези времена и те живеят от своите мастни резерви, потенциално губейки до 50% от телесното си тегло. Енотът е предимно самотно животно, единствените истински социални групи, които миещите мечки образуват, са тази на майката и малките.

Характер и темперамент на енота

Понякога мъжкият може да остане с женска един месец преди размножаването и до раждането на малките. Общата им походка е разбъркване като ходене, но те могат да достигнат скорост от 15 мили в час на земята.

Миещите мечки се изкачват с голяма ловкост и не се притесняват от падане от 35 до 40 фута. Освен, че са отлични катерачи, миещите мечки са силни плувци въпреки, че може да не са склонни да го правят.

Без водоустойчива козина плуването ги принуждава да поемат допълнително тегло. Миещите мечки не пътуват по-далеч от необходимото; те пътуват толкова далеч, колкото да задоволят нуждите на апетита си. В една планинска котловина във Вирджиния местните миещи мечки изминават между 0, 75 и 2, 5 km на нощ, като мъжките пътуват малко по-далеч през есента, зимата и пролетта, а женските пътуват по-дълго през лятото, когато търсят храна със и за малките си.

Комуникация и възприятие на енота

Миещите мечки имат силно развито тактилно чувство. Техните предни лапи са особено чувствителни и позволяват на миещата мечка да се справя и да изтръгва отворена плячка и да се катери с лекота. Обикновено хващат храната с предните си лапи, преди да я сложат в устата си. С финия си слух миещите мечки също са особено бдителни. По същият начин миещите мечки имат отлично нощно виждане. (Новак, 1991)

Когато миещите мечки се хранят близо до водоизточник, те имат склонност да потапят храната си във водата и да я търкалят с лапите си. Всъщност истинското им научно наименование е Procyon lotor, което буквално означава „миещата мечка“.

Но не подцеяавайте темперамента на енота. Миещите мечки могат да бъдат агресивни и да ухапят всеки - включително семейство, домашни любимци, непознати и други животни. Възрастните миещи мечки, ако не са опитомени, могат да станат агресивни още на шест месеца. Някои миещи мечки може да са любопитни и приятелски настроени към хората. Други миещи мечки може да са плахи и да избягат, когато се приближат.

Хората харесват миещи мечки, защото са сладки и имат уникален начин да използват лапите си. Домашните миещи мечки не са често срещани, но някои хора са отглеждали опитомени миещи мечки като домашни любимци през годините. Президентът Калвин Кулидж e имал две домашни миещи мечки.

Характер и темперамент на енота

Въпреки, че може да изглеждат сладки, притежаването на миеща мечка за домашен любимец може да е по-трудно, отколкото си струва, и повечето експерти по животни не препоръчват да ги държите като домашни любимци. Миещие мечки могат да бъдат носители на доста зарази.

Опитомените миещи мечки могат да бъдат обучени вкъщи и да станат привързани. Но домашните еноти обичат да играят толкова, колкото и да се гушкат. Питомните миещи мечки могат да бъдат непредсказуеми и палави. Те обичат да се катерят и изследват и не са подходящи за клетки или малки стаи. Притежаването на домашни миещи мечки може да бъде голям ангажимент, тъй като те се нуждаят от много внимание и грижи. Във Америка в 16 щата е забранено да се отглеждат като домашни любимци.

Миещите мечки могат да бъдат доста разрушителни във и около домовете.

В случай на притежание на домашен енот, трябват редовни посещения при ветеринар - те са задължителни. Ще трябва да следваме графика за ваксинация и обезпаразитяване, който ще бъде отбелязан от ветеринаря. И накрая, важно е да знаете кои са основните заболявания, които засягат енотите, за да можете да ги предотвратите:

Ако ще бъдете домакин на миеща мечка във вашия дом, то трябва да бъде ваксинирани срещу бяс. Тази ваксина е задължителна.

По характер енотите са любопитни, уникални и интелигентни същества. Тези характеристики им помагат да оцелеят в дивата природа, но също така могат да бъдат досадни съседи.

Вижте още:

- Енот работи във ветеринарна клиника;

- Сладки снимки на еноти;

- Енот роди в кола;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest