Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Чистота при отглеждане на птици

Чистота при отглеждане на птици

Чистота при отглеждане на птици

Няма заобикаляне по въпроса за почистване, защото истината е, че птиците са разхвърляни. Ако имат шанса и подходящите инструменти, те се поддържат чисти и добре поддържани, но ще трябва да почистите клетката им сами.

Птиците прекарват средно една трета от времето си в будно състояние, като се почистват непрекъснато. Ако са птици, които се събират на ята, както са повечето домашни птици, те също могат да се грижат една друга. Докато те не дърпат активно перата си (потенциално опасно състояние, известно като линеене), това самоподстригване е нещо добро.

Пухът и контурните пера са основна защита срещу времето и други опасности, а маховите пера трябва да са в добра форма за ефективно летене. За повечето водни птици подстригването също така позволява на животното да предпази козината си от вода, така че да може да се стопли във водата и да избегне неконтролирано потъване.

Поддържането на дома на птицата чист обаче е ваша отговорност. Това е постоянно усилие, тъй като клетката трябва да се почиства всеки ден и околното пространство трябва да се поддържа регулярно. Въпреки това, тази рутинна дейност не е задължително да бъде трудна. Малко превантивна поддръжка може да направи чудеса.

Птиците домашни любимци също се нуждаят от бани за птици

Има вани за птици, направени за използване вътре в клетките за птици, а има и такива, направени за използване извън клетката. Изберете такава вана, която е достатъчно голям, за да може вашата птица да се плиска добре, но не толкова голяма, че да има проблем да излезе отново. Имайте предвид, че повечето птици не могат да плуват.

За водоплаващи птици, които могат да плуват, не забравяйте да осигурите вода, която е достатъчно дълбока, за да потопят лицата и шията си, защото така те почистват очите и лицето си. За неплуващите птици е най-безопасно да се осигурят вани само под наблюдение и да се използва топла (не гореща! ) вода.

Уверете се, че птицата има достатъчно време да изсъхне преди лягане, тъй като в противен случай може да бъде опасно за нея да се охлади.

Чистота при отглеждане на птици

Малко „взаимно пречистване“ също е хубаво. Почешете птицата си с пръсти, за да имитирате взаимно прегръдка. Почешете обаче перата. За разлика от котката или кучето, птиците не се радват на това козината им да е гладка по тялото им. Гледайте езика на тялото на птицата, докато я чешете.

Повечето птици имат любими драскотини, като бузата или задната част на главата или под крилото. Някои, като корелите, не обичат да бъдат докосвани по определени части от тялото си. Ако птицата се наведе към драскотината, вероятно това не й харесва. Ако се опита да се измъкне или отвори клюна си в пръста ви, то най-вероятно тя иска да спрете.

Амонякът не е приятел на вашите птици

Изпражненията на вашите птици съдържат това, което се нарича азотни отпадъци, точно както вашите. Когато се разпадне, той отделя амоняк във въздуха. Амонякът не е добър нито за белите дробове на вашата птица, нито за вашите бели дробове. Когато правите дълбоко почистване на клетката за птици, преместете птиците в друга стая, в клетката им за носене, докато амонякът изчезне. Ако има голямо количество изсъхнал птичи изпражнения за почистване, ще има силна миризма на амоняк, докато приключите. Най-оптималният вариант за вашето здраве е да отворите прозорец или включите вентилатор, докато работите.

Най-безопасните почистващи продукти за почистване на клетката и играчките са разреденият оцет и различните почистващи препарати на ензимна основа, които се продават в зоомагазините и супермаркетите.

Чистата храна и съдовете за вода на птиците са задължителни

Съдовете за храна и вода трябва да се почистват редовно. Дозаторите за сухи пелети могат да се мият няколко пъти седмично. Съдовете с вода и влажна храна трябва да се мият два пъти на ден. За нектароядците мийте чиниите всеки път, когато птицата е нахранена.

Ще откриете също, че е много по-лесно, ако имате няколко чинии за смяна, за да избегнете миенето на чинии няколко пъти на ден. Всеки мек сапун за миене на съдове е подходящ, а повечето съдове за птици могат да се мият и в съдомиялна машина.

Профилактичното почистване на птиците ще намали наполовина работата ви

Чистота при отглеждане на птици
Снимка: lutsikserge/pixabay.com

Разстилането на вестникарска хартия или хартиени кърпи под любимите кацалки на птиците ще улови повечето изпражнения. Това, от своя страна, ще защити вашите килими и подови настилки. Клетките за някои видове птици (предимно папагали и красиви чинки) имат табла под телена настилка. Таблата се издърпва. Ако постелете тавата с хартиена кърпа или вестникарска хартия, по-голямата част от изхвърлената храна и повечето изпражнения ще попаднат върху хартията. Ще бъде лесно да се премахне, и има по-малко търкане.

Очевидно хартиеният метод няма да работи във волиера или на дъното на клетка с твърд под. В тази ситуация птиците просто ще чоплят хартията и има вероятност да се разболеят. На финала масивните подове просто трябва да бъдат изтъркани.

Чистотата е важна за доброто здраве на птиците

Чистотата е важна за комфорта и здравето на птицата, както и за вашия собствен комфорт и здраве. Десет или петнадесет минути на ден ще поддържат клетките ви за птици чисти. Ще отнеме повече време за големи волиери и гълъбарници. Усилието обаче си заслужава, защото резултатът е по-здрава птица и по-голям комфорт за вас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest