Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Как да вземете и да държите котка в ръце, без тя да се страхува

Как да вземете и да държите котка в ръце, без тя да се страхува

Как да вземете и да държите котка в ръце, без тя да се страхува

Някои котки могат да изпаднат в паника, когато ги държите в ръце, ако се чувстват несигурни или застрашени. А и държането в ръце на котка, чиито нокти и зъби са в действие, докато тя се бори да се освободи, може да бъде обезпокоително изживяване и за двама ви.

Има много причини една котка да се страхува. Като за начало, това, че я държите в ръцете си може да отнеме способността и да избяга. Във ветеринарната клиника или в салона за подстригване котката може да се почувства неудобно и застрашена, когато бъде държана на едно място, за да бъде физически манипулирана. Или когато бъде вдигната и пренесена, котката може да изпадне в паника от очакване къде ще бъде отведена, като в транспортната чанта.

В много случаи, когато котка се носи на ръце, тя няма сцепление, баланс и правилна ориентация към земята, създавайки ситуация, в която тя може да се почувства изложена на риск от падане. И не, котките не винаги се приземяват на краката си. Всъщност, когато се държи на по-ниска височина от земята в ръцете на човек, котката може да има по-големи трудности да се изправи във въздуха, отколкото когато има повече височина и следователно има време да се извие и приземи правилно, ако падне.

Може би нямате гальовна котка, която иска да бъде държана през цялото време. Но с използването на следните тактики повечето котки могат от уплашени да станат съвсем спокойни, когато бъдат взети на ръце.

Научете котката си да бъде държана постепенно

Можете да направите това, като свържете израза "Ще те взема" със самото действие. Самият израз позволява на вашата котка да предвиди какво ще се случи, вместо да създава безпокойство от неизвестното. Започнете там, където котката ви се чувства удобно. За някои котки обучението може да започне само с докосване на страната или с лек натиск от двете страни без повдигане. Наградете спокойното, безпроблемно поведение с „добре“ и нещо, което котката ви намира за невероятно, като любимо лакомство или игра. За някои котки най-голямата награда за спокойствие може да бъде освобождаването на натиска и даването на пространство. Практикувайте няколко пъти, за да сте сигурни, че котката ви се чувства удобно, преди да преминете към повдигане или по-дълго задържане. Ако котката ви изпадне в паника, направете следващия опит по-малко стресиращ, като например докосване без задържане, стоене неподвижно, докато я държите, вместо да ходите, или задържане за по-кратък период от време.

Как да носим котка

Уверете се в предпочитанията на вашата котка към начините на държане

Някои котки обичат да бъдат държани отдолу с двете ръце, свързани заедно, за да създадат нещо като люлка. Други котки са свикнали гърдите им да са насочени към торса на човека, като предните им лапи са опрени на раменете или гърдите и задните крака и дупето, здраво държани в ръцете на човека. В някои случаи съществуват уникални предпочитания и начини да държите котката, като например някои котки предпочитат да бъдат държани по гръб като бебета, ако така са свикнали от детството си.

Създайте усещане за стабилност на котката

Когато държите котката, опитайте се да осигурите стабилна, балансирана повърхност, на която тя да се облегне и да я държите здраво. Много котки се чувстват неудобно, когато са държани от деца, защото са по-малко предсказуеми и може да държат котката твърде здраво или твърде отпуснато. Обмислете алтернативи на държането в ръце, които ще осигурят близост. Да поканите котката си в скута на дете, докато детето седи на пода или на стол, и да я наградите с неща, които вашата котка харесва, като лакомства, е почти винаги предпочитано, отколкото да бъде държана. Освен това, позволяването на вашата котка да се отдалечи, когато пожелае, може да намали нейния стрес и да намали вероятността от негативно взаимодействие.

Променете възприятието на котката си към хващането в ръце

Друга причина, поради която котките могат да изпаднат в паника, когато ги държат, е, че са чувствителни към това, което може да се случи или къде ги водят. Вашата котка може да асоциира държането в ръце с това да бъде заведена на ветеринар, до колата или да бъде поставена в нейната котешка транспортна чанта. В подобни случаи промяната на възприятието на вашата котка, която свързва държането в ръце с тези негативни за нея събития, може да намали стреса. Например, ако вашата котка обича да я галят, правете го докато я държите в ръце, така ще я научите че хващането може да бъде и нещо приятно.

Котка

Други алтернативни начини да държите котката

Можете също да опитате алтернативи на държането в ръце, когато котката ви трябва да бъде преместена. Убедете котката си да ви следва с помощта на примамка за храна, пътека за лакомство или играчка с пръчка. Или я научете доброволно да следва, като тренирате „ела“ или „цел“. транспортните чанти също могат да бъдат обусловени като безопасно пространство и използвани за пренасяне.

Вижте също:

- Защо котката се крие;

- Признаци на стрес при котките;

- Какво обичат котките;

- Как котката да ни заобича;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest