Miau.bg»Статии»Живини»Защо петелът пее сутрин?

Защо петелът пее сутрин?

Защо петелът пее сутрин?

В детските ни истории нашите баби и дядовци ни разказваха как петлите са били будилникът на фермера. Още преди да се появят първите слънчеви лъчи, птичият концерт оживява цялото село и хората знаят, че е време да започне нов ден.

И не само тогава петлите са били първите предвестници на утрото. И сега, във всеки двор, управляван от петел, песента му звучи сутрин. За разлика от старите дни, днес петелът е заменен с все по-сложни електронни аларми. Сякаш вече нямаме търпение да слушаме песните на птиците около нас. Но да видим защо петелът пее сутрин?

Като всяко животно, петелът също притежава вътрешен часовник, наречен циркаден ритъм, който регулира последователността ден-нощ. Този часовник казва на петела кога наближава изгревът.

Изгревът представлява нов ден, ново приключение в търсене на храна и защита на харема от пилета. А петелът, като част от двора трябва да бъде подготвен да "захапе" весело деня, който започва.

Но не само вътрешният часовник подтиква петела да пропее сутрин. Изглежда, че нивото на хормоните, особено на тестостерона, е по-високо в определени часове от деня, включително изгрев слънце. Мъжкият хормон подтиква петела да покаже своите лидерски качества. И какъв по-добър начин да бъдете забелязани от това да пеете?

Някои изследвания показват, че преди изгрев слънце някои магнитни вълни пробиват атмосферата. Тези вълни могат да бъдат възприети от петела, обявявайки пристигането на утрото. Със или без тези магнитни вълни, със сигурност първите лъчи на светлината стимулират петела да кукурига. Като цяло птиците пеят през деня, за да оповестят позицията си на територията (като по този начин избягват пренаселеността), да поискат територия или да ухажват противоположния пол.

Защо петелът пее сутрин?

Сутрешното пропяване на петела служи за знак на другите мъжки, че той е господар на тази територия, а кокошките са негови. Ако се вслушате, ще забележите, че когато пропеят първи петли, из цялото село започва водопад от кукувици. Всеки петел ще се опита да пее по-силно, за да впечатли. Птицата ще се опита да се изкачи възможно най-високо, за да могат звуците й да достигнат възможно най-далече.

Петлите пеят цял ден. Той пее, за да сигнализира позицията си, но и за да общува с пилетата. Когато чуе силен звук или при появата на опасност, петелът ще се изрази гласно, като иска да защити семейството.

Защо сутрин петелът пее по-весело

Защото тогава звукът се разпространява по-бързо и по-лесно. Тъй като навън е тихо, пеенето на петела преминава лесно във въздуха и се чува по-добре от другите петли.

Защо не пее през нощта

Защото кокошките са дневни птици. Все пак се случва да чуем петел да пропява в полунощ. Това се случва, когато птицата усети опасност, възприема източник на светлина (лунна светлина, фенерче, електрическа крушка) или може би има неправилен циркаден ритъм.

Петелът пее много през деня, но не го чуваме всеки път. Това не означава, че той пее само сутрин, както мнозина може би си мислят.

Вижте още:Гигантски петел шокира целия свят

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest