Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Летаргия при котките - признаци и причини

Летаргия при котките - признаци и причини

Лечението на летаргия при котки е насочено към намиране и разрешаване на основната причина.
Снимка: LucasBouillon/ pixabay.com
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Препоръчано за теб:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Котката ви лежи повече от нормалното? Изглежда ли сънлива или неадекватна? Не се ли интересува какво се случва около нея? Ако е така, вашата котка проявява признаци на летаргия. Ето как да различите уморена котка от летаргична котка, някои възможни причини за летаргията и какво трябва да направите.

Какво е летаргия при котките?

Летаргията може да се определи като необичайно намаляване на нивото на активност и бдителност на котката. Казано просто, летаргична е котка, която се "забавя", когато не се чувства добре. В много случаи летаргията е начинът на тялото да пести енергия, за да се пребори с болести или да се излекува от нараняване.

Каква е разликата между летаргична и уморена котка?

Летаргичната котка може да изглежда много като уморена котка, но има важна разлика. Умората е временно състояние, което преминава с почивка или сън. Ако станете твърде късно, ще сте уморени на следващия ден, но ще се почувствате добре, след като поспите допълнително. Същото не важи за летаргията. Летаргичните котки често спят повече от нормалното, но тяхната летаргия остава, освен ако не се обърне внимание на основния проблем.

Нормално ли е котката да е летаргична?

Технически, летаргията при котките никога не е нормална, но понякога се очаква. Например котките, които току-що са били ваксинирани, често са летаргични. Това се случва, защото имунният отговор, генериран от ваксината, може да накара котките да се чувстват уморени, да изпитват болка и като цяло да са неразположени. Много котешки заболявания също ще направят котката летаргична, така че е много вероятно болна или наскоро ваксинирана котка да бъде летаргична.

За сравнение, здравите котенца никога не са летаргични. Те са склонни или да са напълно „включени“ – да тичат наоколо като маниаци – или напълно „изключени“ – да почиват за още един кръг. Свържете се с вашия ветеринарен лекар, ако имате летаргично коте.

С напредването на възрастта котките често прекарват повече време в тихо наблюдение на света около тях (или подремване), но това не е летаргия, а старост. Възрастните котки може да забавят темпото малко повече, но екстремните или внезапни промени обикновено са признак за здравословни проблеми.

Какво кара котката да е летаргична?

Накратко, почти всяко лошо здравословно състояние може да доведе до летаргия при котките, включително:

- Инфекции – борбата с бактерии, вируси или други патогени отнема много енергия.

-Скорошна ваксинация – котките може да са летаргични за ден или два, тъй като имунната им система реагира на ваксинацията.

- Болка – за котката е трудно да се движи или да се интересува от каквото и да било, ако изпитва умерена до силна болка.

Котката се крие
Снимка: AnaCorpus / pixabay.com

- Травматични наранявания – значителна травма води до болка и лечението изисква допълнителна енергия.

- Хипогликемия (ниска кръвна захар) – глюкозата е необходима за захранване на клетките в тялото на котката, особено в мозъка.

- Анемия (нисък брой на червените кръвни клетки) – тялото на котката се нуждае от кислорода, който червените кръвни клетки пренасят, за да произвежда енергия.

- Сърдечно заболяване - сърце, което не изпомпва нормално, не може да движи кръвта по тялото добре.

- Респираторни състояния – всичко, което възпрепятства способността на белите дробове да пренасят кислород в кръвта, може да доведе до летаргия при котките.

- Чернодробно и бъбречно заболяване – отпадъчните продукти се натрупват, когато тези органи се повредят, което нарушава нормалните химични процеси и кара котките да се чувстват ужасно.

- Хормонални аномалии (напр. диабет) – анормалните нива на хормоните променят физиологичните процеси в тялото, което може да накара котките да се почувстват зле.

- Рак – различните видове рак засягат котките по различни начини, но летаргията е често срещан клиничен признак.

- Някои лекарства – летаргията може да бъде страничен ефект от някои лекарства, включително някои анти-тревожни и болкоуспокояващи лекарства, които обикновено се дават на котки.

- Отравяне - токсините и отровните ужилвания или ухапвания могат да причинят болка, да увредят тъканите и да нарушат нормалните физиологични функции.

- Паразити - паразитите могат да предават болести и да увредят директно тялото, което води до летаргия при котките. Например, бълхите могат да премахнат толкова много кръв от котките, че да станат анемични.

- Дехидратация и електролитни аномалии - водата и подходящите нива на електролити са от съществено значение за тялото на котката, за да произвежда енергия и да функционира нормално.

- Стомашно-чревни проблеми – заболявания, водещи до лошо храносмилане или усвояване на хранителни вещества, могат да намалят енергийните нива на котката.

- Хранителни разстройства – котките не могат да бъдат енергични и ангажирани без добро хранене.

- Проблеми с долните пикочни пътища - заболяванията, засягащи пикочния мехур и свързаните с него структури, водят до летаргия, дискомфорт и понякога невъзможност за уриниране.

Котка на преглед

- Възпалителни/имунни заболявания - анормалните имунни реакции и възпалението могат да накарат котките да се почувстват зле и да увредят тялото.

- Неврологични разстройства – заболяване или нараняване, засягащо неврологичната система, особено мозъка, може да доведе до летаргия при котките.

Някои от тези проблеми, като рак, са по-чести, когато домашните любимци остаряват, но летаргията може да сполети котките на всяка възраст. Котенцата и възрастните обикновено имат по-малко резерви и са малко по-крехки от възрастните в разцвета на силите си, така че летаргията може да се развие по-бързо или да бъде по-тежка при много младите или много старите.

Ако вашето коте или възрастна котка стане летаргично, незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар. Незабавно се обадете на вашия ветеринарен лекар, ако котката ви е изключително летаргична или ако нейната летаргия се появи в комбинация с други сериозни симптоми като затруднено дишане или тежко повръщане при котката или диария на писаната.

От друга страна, можете да дадете на котка, която е само леко летаргична и иначе е добре, малко време, за да видите дали ще се върне към нормалното сама. Говорете с вашия ветеринарен лекар, ако летаргията на вашата котка се влоши или не се подобри след ден или два.

Как ветеринарите лекуват летаргични котки?

Лечението на летаргия при котки е насочено към намиране и разрешаване на основната причина. За да постави диагноза, вашият ветеринарен лекар ще започне със снемане на задълбочена здравна история и извършване на пълен физически преглед. Често ще са необходими и основни лабораторни изследвания. Препоръките за лечение или допълнителни диагностични тестове ще се основават на спецификата на случая на вашата котка и резултатите от първоначалното им изследване. Когато основната причина може да бъде успешно лекувана, летаргията също трябва да отшуми. Говорете с вашия ветеринарен лекар, ако летаргията на вашата котка не се подобри.

Вижте също:

- Депресия при котките;

- Тревожност при котките - причини и признаци;

- Колко часа спят котките;

- Защо котките се крие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest