Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Какво се опитва да ти каже котката с очи?

Какво се опитва да ти каже котката с очи?

Какво се опитва да ти каже котката с очи?
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета-16%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
19.32 лв.
Виж ››

В нашите човешки взаимоотношения очите играят централна роля. Много често си казваме всичко само с очи и не случайно ги наричаме прозорец към душата.

Котките също общуват както помежду си, така и с хората с езика на тялото и очите имат важна роля в това взаимодействие. Много неща котката може да каже на стопанина си с очи, добре е да знаем какво означават тези знаци.

Какво ни казва котката с очи?

Когато котката бавно премигва

Всеки собственик на пухкав домашен любимец, общувайки с него, е виждал как мъркащата топчица го гледа в очите, след което котката премигва бавно. Този знак показва любовта и привързаността на котката му нейния човек. Специалистите по котешко поведение съветват човекът да отговори със същото.

Когато котката поставя лапичката си на очите си

Стопанинът може да общува с очи със своя питомец и също както с друг човек да му каже много неща без думи, като ще получи същото в отговор. За леко отпускане, трябва човекът леко да присвие очи и да мигне 2-3 пъти. Покривайки очите си с лапичка, котката ще му отвърне, че всичко е наред.

Когато котката гледа продължително и упорито стопанина си

Какво се опитва да ти каже котката с очи?

Продължителният втренчен поглед за котките е знак за заплаха. Ако домашният питомец наблюдава така стопанина си, той иска да го предупреди, че е раздразнен и трябва да внимава.

Разчитане на чувствата на котката по зениците на очите

Гневът или агресията при котката се познава и по зениците - те стават тесни като процепи, докато котката наблюдава човека. Обикновено такъв поглед е последван от атака. Прекалено разширените зеници пък за знак за уплаха и безпокойство.

Погледът с който котката се защитава

Ако котката заеме отбранителна позиция при игра или реална опасност, това се отразява и в очите при нея. Тя не гледа твърдо напред, а хвърля косо кратък поглед, като обръща главата си настрани.

Значение на други знаци с очи на котката

Какво се опитва да ти каже котката с очи?

С гледане в упор котката най-често вика собственика си да я последва, а ако отвори широко очи при среща с човека, иска да му каже, че в този момент трябва да се махне от нея. Ако котката седи с полузатворени очи, това изразява нейното спокойствие в този момент, а широко отворените очи може да изразяват щастие, страх или любопитство според обстоятелствата, както и при хората.

Вижте още:

- Език на тялото при котките;

- Защо котката ме следва навсякъде;

- Защо котката ми ме пази;

- Защо котката ми ближе косата;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest