Miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»С кои рибки могат да съжителстват дискусите?

С кои рибки могат да съжителстват дискусите?

С кои рибки могат да съжителстват дискусите?
Снимка: pixabay.com

Акваристиката е невероятно интересно занимание, което не само зарибява собственика, но превръща аквариума в привлекателен център на цялото помещение и играе ролята на красив акцент в интериора.

Да се отглеждат рибки не е толкова лесно, колкото изглежда. Тези тихи домашни любимци не изискват такъв ангажимент като останалите питомци, но пък е нужно натрупване на много повече информация и нейното осмисляне, за да се създаде стабилен аквариум, в който рибките да оцелеят и да се развиват добре.

Един от основните въпроси покрай създаването на аквариум е какви обитатели да бъдат отглеждани заедно. Съвместимостта на рибките е от първостепенно значение за оцеляването им. Като начало рибките се делят на агресивни и мирни и не бива двата вида да се събират заедно.

Към мирните обитатели на един аквариум принадлежат рибките дискуси, които са удоволствие за всеки любител акварист.

За да бъдат успешно отглеждани е нужно да им се избират подходящи съквартиранти с оглед на техните особености. С кои рибки могат да съжителстват дискусите?

Тези представители на семейство Цихлиди са представени от различни разновидности, плод на хибридни смесвания, за да се получат по-красиви цветови окраски. Опитните акваристи ги отглеждат изключително в еднопородни аквариуми. Ограничението се налага заради слабия имунитет на тези гости от Амазонка, защото някои опасности, които не вредят на по-силните им събратя за тях могат да бъдат фатални.

Има и още една причина да се отглеждат по-изолирано и тя е в температурата на водата. Само бронирани сомове, които почистват акварумите, могат да издържат на температурата, която изискват дискусите.

Дискус
Снимка: pixabay.com

Иначе дискусите са мирни обитатели и не биха проявили агресия към други рибки. В един голям аквариум групичка от 6-8 дискуса ще се чувства добре, тъй като социалната им същност ще бъде задоволена, а към тях може да се присъединят червеноглави тетри и сини конго. Дискуси и скариди също ще съжителстват мирно, а няколко ябълкови охлювчета не само ще разнообразят аквариума, но и ще бъдат добре посрещнати от дискусите.

Различните разновидности дискуси няма да се конфронтират помежду си, така че спокойно ще плуват едни до други дискуси с различен цвят на тялото. Неонките и анциструсите също са добра опция за присъединяване към общия дом.

Не бива обаче да се настаняват вътре скаларии, които са агресивни и свадливи и ще се сблъскат с дискусите. Пираните и барбусите също не стават за част от обществото на тези пъстри красавици. Прекалено едри и агресивни риби не трябва да са близо до тях.

Като цяло отглеждането на дискуси е трудно и се изисква опитни акваристи да се занимават с тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest