Miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Хранене на рибки дискус

Хранене на рибки дискус

Хранене на рибки дискус
Снимка: pixabay.com

Рибите дискуси, научно известни като Symphysodon, са популярни обитатели на аквариума, известни със своите живи цветове, изящен външен вид и уникални тела с форма на диск. Произхождащи от басейна на река Амазонка, тези красиви риби се нуждаят от специфични грижи и хранене, за да виреят в плен.

Храненето на дискуси с балансирана диета е от решаващо значение за цялостното им здраве, растеж и оцветяване. В тази статия ще се задълбочим в тънкостите на храненето на рибите дискуси, ще проучим техните диетични нужди, подходящи варианти за храна и основни съвети за грижа.

От какви хранителни вещества се нуждаят дискусите?

Дискусите са предимно всеядни, с предпочитание към живи или замразени храни в естествената им среда. За да се осигури оптимално здраве, жизненоважно е да се повтори естествената им диета възможно най-близо. Балансираната диета за риба дискус трябва да се състои от висококачествени протеини, витамини, минерали и незаменими мастни киселини.

Протеини

Като месоядни риби, дискусите разчитат на протеини за растеж и развитие на мускулите. Предлагайте разнообразие от храни, богати на протеини, като кървави червеи, дафния и висококачествени пелети.

Витамини и минерали

Наред с протеините, дискусите се нуждаят от витамини и минерали, за да поддържат имунната си система и цялостното благосъстояние. Те могат да бъдат получени чрез комбинация от висококачествени рибни люспи, спирулина на пелети и случайни добавки с богати на витамини за рибки храни като зеленчуци или специализирани добавки за рибки.

Хранене на рибки дискус
Снимка: pixabay.com

Есенциални мастни киселини

Здравословните мазнини играят жизненоважна роля за поддържането на живите цветове и цялостното здраве на рибата дискус. Включете храни, богати на омега-3 мастни киселини, като крил, за да подобрите естествения им цвят и да насърчите доброто здраве.

Опции за храна за риба дискус

Когато става въпрос за хранене на дискуси, могат да се обмислят различни варианти на храна, за да се задоволят техните хранителни нужди. Ето някои подходящи варианти:

Висококачествени пелети от дискус

Изберете налични в търговската мрежа пелети от дискус, специално формулирани, за да осигурят добре балансирана диета. Търсете пелети, които съдържат висок процент протеин и минимални пълнители.

Замразени или живи храни

Предлагайте селекция от живи или замразени храни за рибки като кръвни червеи, солени скариди, дафния и черни червеи. Тези храни имитират естествената плячка на дискусите и осигуряват основни хранителни вещества.

Зеленчуци за рибки

Дискусите могат да се възползват от случайни храни на зеленчукова основа като бланширан спанак или тиквички. Тези предложения осигуряват допълнителни витамини и фибри, допринасящи за цялостното им здраве.

Още грижи за храната на дискусите

Установяването на правилен график и техника на хранене е от съществено значение за благосъстоянието на дискусите. Обмислете следните насоки:

Честота

Хранете възрастни дискуси два пъти на ден, докато по-младите риби може да се нуждаят от три до четири хранения. Регулирайте количеството храна въз основа на техния апетит и темп на растеж.

Контрол на порциите

Предложете количество храна, което рибата може да изяде в рамките на пет минути. Прехранването може да доведе до проблеми с качеството на водата и затлъстяване.

Наблюдение на поведението

Наблюдавайте хранителните навици на вашите дискуси. Ако постоянно оставят храна неизядена, коригирайте количеството или опитайте различни варианти на храна. Уверете се, че храната е с подходящ размер за устата им.

Качество на водата и хранене

Поддържането на отлично качество на водата е от решаващо значение за здравето и благосъстоянието на дискусите. Лошите водни условия могат да повлияят на апетита и цялостното им здраве. Помислете за следните съвети:

Редовни смени на водата

Извършвайте редовни смени на водата, за да поддържате нивата на амоняк, нитрити и нитрати под контрол. Стремете се към стабилно pH между 6, 0 и 7, 0, имитирайки естествената им среда.

Качествено филтриране

Инвестирайте в надеждна система за филтриране, за да премахнете отпадъците и да поддържате качеството на водата.

Вижте още:

- Поведението на дискусите;

- С кои рибки съжителстват дискусите;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest