Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Защо дребните породи кучета живеят по-дълго?

Защо дребните породи кучета живеят по-дълго?

Защо дребните породи кучета живеят по-дълго?
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Любителите на кучета вече знаят, че дребните породи са по-дълголетни от големите. Този факт буди любопитство и е причина за изследвания върху живота на кучетата, но все още данните не са толкова категорични. Това е причина и за различни теории относно кучешката дълголетност.

Интересен факт за смятането на кучешките години, който трябва да се спомене е, че когато кучето навърши 1 година, то развитието му отговаря на човешкото на възраст 15 години. След 2 години развитието му отговаря на още 9 при човека. След това стареенето при животното се определя от възрастта и размера на кучето.

И така, нека видим кои са факторите, заради които дребните породи кучета живеят по-дълго?

Влиянието на размера на кучето за стареенето му

При бозайниците, колкото по-голям е размерът, толкова са по-дълголетни по дефиниция, но всъщност в рамките на вида по-дребният размер е свързан с по-дълъг живот и по-бавен процес на стареене. Големите четириноги стареят с по-бързи темпове, а освен това по-често развиват болести, които са животожастрашаващи и завършват с ранна смърт, като ракът. Бързият растеж и антинормалният растеж на клетките се смята за основа за раковите заболявания.

След проучвания е установено, че малките породи кучета живеят средно 14, 95 години, а средно големите - 13, 86 години. Най-къс е този среден живот при едрите кучета - 13, 38 години. Размерът на тялото се оказва най-важният фактор за продължителността на живота при кучетата.

Влияние на теглото на кучата за стареенето му

Кучетата с наднормено тегло са по-склонни от развиване на тежки кучешки заболявания и оттам за по-ранна смърт. Твърде тежките домашни любимци много по-често имат проблеми с дишането, сърцето и обмяната. Това влошава качеството на живота им и намалява неговата продължителност.

Кучета

Начини да се удължи живота на кучето

Може да се помогне на домашния любимец да живее по-дълго. Нужни са добре познати практики за удължаване на кучешкия живот:

- Здравословна диета

- Насърчаване на здравословното тегло

- Възможност за физически упражнения, подходящи за кучето

- Подходяща медицинска и стоматологична грижа

- Опазване на домашния любимец от възможни инциденти

- Обграждане на кучето с любов и внимание

Доказано опитно е, че едрите породи кучета се развиват по-бързо физически, но възниква въпросът дали е същото и с когнитивното им развитие и съответно дали по-бързо настъпва спадът в познавателните им способности.

Истината е, че независимо от размера и продължителността на живота всички четириноги се развиват когнитивно с еднаква скорост и съответно спадовете в познавателните им способности са еднакви.

Вижте кои са дребните породи кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest