Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Какво е важно, когато осиновяваме куче от приют

Какво е важно, когато осиновяваме куче от приют

Какво е важно, когато осиновяваме куче от приют
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Осиновяването на куче е вълнуващ момент за всеки стопанин, но еуфорията от придобиването на домашен любимец не бива да замъглява представите за отговорността, която се поема. На първо място това е съзнанието, че отварянето на дома за четириногият питомец е не само радост, но и задължение, което се поема до края на живота на новия член на семейството.

За да се избере най-подходящото животно, което наистина ще остане за постоянно в дома, трябва да се направят някои предварителни проучвания, които ще отстранят неприятните изненади. Ето важните въпроси, когато осиновявате куче:

Откъде идва кучето

Добре е да се знае историята на животното, попаднало в приют. Ако е прибрано от улицата, най-вероятно то няма никакви социални умения и ще се изисква социализация и възпитание за живот в домашна среда. Животни, които са живели преди със собственик са готови за такъв живот и нямат нужда от допълнително обучение за кучета, а само от привикване към нов собственик.

В колко домове е живяло кучето

Има животни, които са имали няколко собственици преди да попаднат в приют за кучета. Някои са сменяли домовете, защото са прекалено енергични или имат друго качество, което не се е харесало на хората и животното е преминавало през различни приемни семейства. За такива екземпляри ще има нужда от повече търпение, защото някои имат и поведенчески проблеми заради отношението към тях.

Здравословно състояние на кучето

Куче при ветеринар

Предходната ветеринарна грижа е важна информация, защото трябва да се знае дали е кастрирано, дали е ваксинирано и страда ли от някакво заболяване, за да се предприемат нужните действия.

Какви са личностните особености на кучето

Въпреки че се знае какви са отличителните черти на всяка порода, кучетата като хората са отделни индивидуалности. Служителите на приюта може да са забелязали дали кучето има някакви отличаващи го черти, които да се имат предвид. Подходът ще се нагоди по-лесно при такава информация.

Какви са социалните му умения

Много кучета не са обучавани на тоалетна, а вижданията на новия стопанин трябва да се нагодят към фактите, които се получават от такава предварителна информация.

Друг важен момент е дали се разбират с деца, ако в семейството има такива. Важи и за други домашни любимци, ако вече живеят вкъщи или се предвижда да бъдат осиновени. Важен въпрос е и дали кучето има поведенчески проблеми като раздразнителност или тревожност, защото някои от тях изискват продължително обучение, а други няма как да бъдат туширани.

Куче от приют

Ако осиновяването не се получи

Понякога нещата не се получават, въпреки първоначалното желание на новия стопанин. Добре е да има предвиден резервен вариант, ако нещата изобщо не се получават. С връщане на кучето в приюта, или намиране на друг собственик.

Вижте още:

- Дали да осиновим куче от приют;

- Предимства на кучето от приют;

- Съвети при избор на куче от приют;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest