Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Отличителни черти на умните кучета

Отличителни черти на умните кучета

Отличителни черти на умните кучета
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Кучетата, подобно на хората, имат личностни характеристики, които ги делят на умни и особено надарени и стандартно интелигентни кучета. Надарените кучета имат способност да запомнят имената на играчките си, помнят ги месеци наред и реагират, когато трябва да ги покажат или използват.

Тази способност предизвиква интерес сред изследователите и те решават да проверят дали интелигентността при кучетата е единствена обща черта на тази умна група, или животните имат и други общи характеристики.

Установено е, че умните кучета имат и друга обща черта, те са по-игриви от останалите четириноги. Изводът е, че съществува връзка между засилената двигателна активност, изразена чрез желание за игра и способността им да запомнят словесни модели.

Породата бордър коли е определена като най-умното куче цялостно, затова изследването е проведено основно сред животни от тази порода. Направена е аналогия и с хората и изводът е същия - хората, които са по-надарени от други са и по-отворени към различни преживявания, което има родствена връзка с игривостта при кучетата.

Вероятно по-игривите кучета успяват да се впишат по-добре в социален контекст, което им позволява да се учат по-лесно и по-ефективно.

Предполага се също, че някои кучета имат генетична предопределеност към игровите ситуации и когато собственикът ги насърчава, те успяват да развият максимума от капацитета си. А тъй като някои породи са особено силно пристрастени към кучешките игри, насърчаването на това им поведение може да е основната предпоставка да се учат по-добре от други. Така че факторите на околната среда също имат своето съществено значение.

Бордър коли

Не може да се каже със сигурност коя е причината за появата на тази група от по-способни животни, като е възможно да става въпрос от комплекс от фактори - както заложени, така и резултат от външни влияния, за да се появи този феномен на надарени с талант домашни питомци. Така или иначе това е още една причина хората да се влюбят още повече в най-добрия приятел на човека, а това е само от полза за лаещите четириноги, а също и за хората.

Вижте кои са и другите породи умни кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest