Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Признаци, че папагалът е депресиран

Признаци, че папагалът е депресиран

Признаци, че папагалът е депресиран
Снимка: kirahoffmann/pixabay.com

Често се случва папагалът да не се възприема като домашен любимец, който изисква специални грижи и внимание. Хората често правят на децата или на партньора си подарък птица, защото смятат, че е по-лесна за отглеждане, отколкото да се грижат за куче или котка. В резултат на това много папагали не живеят дълго и щастливо с такива собственици.

Защо се случва това? Най-често това се дължи на депресия при папагалите. Да, това състояние се среща не само при хората, но и при птиците. И има много причини за такова поведение, а тук ще разгледаме основните.

От какво се депресират папагалите?

Самота и липса на внимание

Небрежните стопани не прекарват достатъчно време близо до клетката с папагала, да го забавляват с разговори, глезят с вниманието си. Това са много общителни птици и те просто не могат да оцелеят без ежедневен разговор със „своя човек“. Храненето на папагала, поенето и поддържането на птицата чиста не е всичко, което е необходимо за нея. Не можете да оставите клетката затворена и да забравите за съществуването на папагала, в противен случай той ще се почувства самотен и това значително ще засегне здравето му.

Загуба на партньор и позната среда

Папагалите могат да страдат от загуба, те са много носталгични животни, които зависят от роднините си и познатата си среда. Ако партньорът им умре или просто бъдат разделени, тогава папагалът бързо ще стане склонен към самоунищожение. Може да се стигне до оскубване на перата на папагала.

Папагал

Промени в околната среда

Папагалите също могат да изпаднат в депресия поради резки промени околната среда. Ако са в твърде студен климат, изложени на внезапно течение, на силен звук, заплаха от други животни или трябва да живеят в малки клетки пред тях, това може да причини депресия.

Какви са признаците, че папагалът е депресиран

Обикновен удар с крила може да е знак, че животното се нуждае от вашето внимание, така че, обърнете му внимание. Това не е състояние на напреднала депресия при папагала, но не трябва да подминавате този знак.

Повтарящото се безсмислено поведение е сигурен знак, че нещо с птицата не е наред. И ако последва един от първите симптоми за сериозни, а именно отказът от хранене, то е почти сигурно, че папагалът ви има депресия. Ако наблюдавате подобно поведение при вашия домашен любимец, тогава трябва да се свържете с вашия ветеринарен лекар за съвет. В противен случай състоянието на папагала само ще се влоши: той ще седи през цялото време на едно място, очите му ще помътняват, перата ще се разрошват, а изпражненията ще станат течни и зеленикави.

Много ясен признак на депресия при папагалите е скубането. Ако тези животни са много тъжни, те си оскубят перата. Това е приблизително същото като саможертвата при хората. Някои от тях могат да останат почти без пера. Това състояние обаче ги излага на риск от промяна на метеорологичните условия, което допълнително влошава ситуацията.

Ако пренебрегнете тези симптоми на депресия при папагалите и не се консултирате със специалист, най-вероятно животът на вашия папагал вече няма да бъде спасен.

Какво трябва да знаете, ако искате да си вземете папагал?

Папагал и дете

Най-лошото, което можем да причиним на тези животни, е да ги осиновим възрастни. След когато се приберете от магазина, папагалът с голяма вероятност ще изпадне в депресия. Но дори и да си вземете млади птици, трябва да им създадете приятна среда, клетката трябва да е достатъчно голяма и температурата да е умерена. Винаги трябва да обръщате внимание на езика на тялото на вашия папагал. Това, че през цялото време пее или повтаря нещо дълго време, не означава, че е просто щастлив.

Силно не се препоръчва да отглеждат папагали много заети хора, които просто не могат да им обърнат нужното внимание. И не забравяйте, че ако станете не само добър собственик на вашия домашен любимец, но и отличен събеседник, той ще живее дълъг живот с вашето семейство.

Когато купувате домашен любимец, трябва да запомните, че заедно с това ще възникнат нови проблеми, нови отговорности и от решението и изпълнението на които ще зависи вашето настроение и съдбата на животното.

Ако все пак сте сигурни, че искате да си вземете такъв любимец, разгледайте тези цени и обяви за папагали.

Вижте също:

- Защо папагалът хапе;

- Защо папагалът трепери

- Защо папагалът не яде;

- Защо папагалът крещи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest