Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Кога яденето на трева е опасно за кучето ви?

Кога яденето на трева е опасно за кучето ви?

Кога яденето на трева е опасно за кучето ви?

Като собственик на куче е естествено да се тревожите за здравето и благосъстоянието на вашия космат приятел. Известно е, че кучетата ядат всякакви неща, включително трева.

Въпреки че това поведение обикновено е безвредно, има моменти, когато яденето на трева може да бъде опасно за кучето. В тази статия ще обсъдим кога яденето на трева може да бъде опасно за вашето куче и какво можете да направите, за да предпазите домашния си любимец. Но нека разберем причините кучето да яде трева.

Защо кучетата ядат трева?

Преди да се задълбочим в опасностите от яденето на трева, нека първо разберем защо кучетата го правят. Има няколко причини, поради които кучетата ядат трева, включително:

Хранителни дефицити - Кучетата могат да ядат трева, за да допълнят диетата си с хранителни вещества, които им липсват.

Разстроен стомах – Яденето на трева може да помогне на кучета с разстроен стомах, като предизвика повръщане или осигури фибри за подпомагане на храносмилането.

Скука - Кучетата могат да ядат трева просто от скука или като форма на забавление.

Инстинкт – някои експерти смятат, че кучетата ядат трева, защото това е естествен инстинкт, предаден от дивите им предци.

За какво да внимаваме, когато кучето яде трева?

Докато яденето на трева обикновено е безвредно, има моменти, когато може да бъде опасно за вашето куче. Ето няколко сценария, които трябва да имате предвид:

Пестициди и торове – Ако сте третирали моравата си с пестициди или торове, яденето на трева може да бъде опасно за вашето куче. Тези химикали могат да бъдат токсични и да причинят сериозни здравословни проблеми при поглъщане.

Токсични растения – Някои растения са токсични за кучетата и ако вашето куче яде трева, която е била замърсена с тези растения, това може да бъде много опасно. Някои често срещани токсични растения включват азалии, лилии и лалета.

Куче

Запушване на червата - Ако вашето куче яде твърде много трева, това може да доведе до запушване на червата, което е животозастрашаващо състояние. Симптомите на запушване на червата включват повръщане, диария при кучето и загуба на апетит.

Инфекциозни заболявания - Яденето на трева, която е била замърсена с изпражнения или други източници на бактерии, може да доведе до инфекциозни заболявания. Тези заболявания могат да бъдат опасни и дори фатални, ако не се лекуват.

Как да предпазим кучето?

Сега, след като знаете кога яденето на трева може да бъде опасно за вашето куче, ето някои неща, които можете да направите, за да предпазите вашия домашен любимец:

Пазете моравата си чиста от химикали - Ако сте третирали моравата си с пестициди или торове, не забравяйте да държите кучето си далеч от третираната зона, докато стане безопасно. Можете също така да обмислите използването на естествени алтернативи на химическите обработки.

Премахнете токсичните растения - Ако имате токсични растения в двора си, отстранете ги, за да предотвратите случайното поглъщане на вашето куче.

Наблюдавайте консумацията на трева от вашето куче - Наблюдавайте кучето си, когато е навън, за да сте сигурни, че не яде твърде много трева. Ако забележите, че вашето куче яде прекалено много трева, намесете се и пренасочете вниманието му.

И така, ако някога сте се чудили кучетата ядат ли трева, вече знаете отговорът на този въпрос. Знаете и защо го правят. Въпреки процесът е естествен, бъдете внимателни и не забравяйте за токсичните за любими растения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest