Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Основни грижи за малко куче

Основни грижи за малко куче

Основни грижи за малко куче

Пристигането на малко кученце у дома като домашен любимец е изключително емоционален момент за всички членове на семейството. Грижата за малкото куче и благополучие му обаче не бива да се забравя нито за ден покрай еуфорията от новия член на семейството. Ето кои са основните грижи за малко кученце:

Подходящата възраст за осиновяване на куче

За малките кученца кърменето е също толкова важно за изграждане на имунитет, колкото и за децата. То гарантира здраве и енергичност на порасналото пале. Ето защо чак след отбиване на кученцето, то се взима у дома. Трябва да е преминало на общо хранене. Общата приета норма за отбиване на малкото куче е 45 дни след раждането.

Подходящо място за малкото куче в дома

Още с идването на малкото кученце то трябва да разполага вече със специално място с легло, подготвено за него. В кучилото малкото кутре е получавало топлина от майка си и другите кученца, родени с него и при отделянето от тях, то ще има нужда от същото усещане за топлина. Затова легълцето му е добре да бъде затоплено с малка бутилка вода, поставена в него. Топлината ще го накара да се почувства по-спокойно в непривичната за него обстановка в непознат дом.

Хранене на малко куче

Храненето на малки кутрета се различава от това на порасналите представители на вида. В търговската мрежа се предлага голямо разнообразие от гранулирана храна за малки кутрета, съдържащи достатъчно месо. Те осигуряват всички нужни хранителни вещества за доброто развитие на кученцето.

Много от кучетата са алергични към лактоза, така че прясното мляко не е добра храна за малкия питомец, най-вече пастьоризираното от магазина. Кокалите също са опасни за малко кутре.

Хранене на малко кученце

За да функционира правилно храносмилателният тракт, малкият домашен любимец има постоянна нужда от прясна и чиста вода. Достъпът до нея е нужно да бъде денонощен.

Създаване на правилни хранителните навици у малкото куче

Добрите хранителни навици са важни не само за растежа, но и за сигнализиране на промени в здравето на кутрето, което губи апетита си при възникване на здравословен проблем. Така състоянието се установява лесно. Разпределянето на храната за деня на няколко порции и даването им в определен час е първата стъпка към редовното хранене. Домашният любимец ще свикне да се храни в определено време, а това е добре за храносмилането му.

Други естествени нужди на малкото куче

Палето има и своите физически нужди, но в тази ранна възраст все още не умее да ги контролира, затова са възможни изненади по пода. За предотвратяването им се предлагат памперси в търговската мрежа, които могат да се поставят по земята в близост до легълцето му. Кутрето може да бъде научено да се изхожда върху тях, ако бъде поставяно върху памперсите след хранене.

Съвети за ранно обучение

Малкото кученце има нужда и от възпитание и това е отговорност на стопанина. Социализацията на кученцето е ключова.

Животните се нуждаят от нежност и любов, както хората. Те усещат чувствата на стопаните си и са по-спокойни и щастливи, когато са обичани. Безрезервната любов на човека обаче означава и отговорност да бъде научен домашният питомец какво може и какво не бива да прави.

Трениране на малко кученце

Кученцето се нуждае от безопасни играчки, с които да се забавлява. Желанието му в ранните му години да се гушка в леглото на стопанина също е начин да бъде научено да зачита личното пространство на човека, който се грижи за него.

Има много моменти от ежедневието, в които отношенията трябва да се регулират така, че да бъде удобно и приятно за всяка от страните в това съжителство.

Грижи за здравето на малкото куче

Посещението при ветеринар в близките няколко дни след приемането на новото кутре в семейството е задължителна процедура за всеки отговорен стопанин. Тогава най-често се поставят ваксини на кученцето и обезпаразитяващи препарати. Добре е да се знае точната възраст на кученцето, за да може лекарят да се грижи адекватно за здравето му.

Вижте също:

- Диария при малките кученца;

- Правилна грижи за новородени кученца;

- Опасни симптоми при малките кученца;

- Задължителни аксесоари за малко кученце;

- Обяви и цени за кученца;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest