Miau.bg»Статии»Живини»Йога с кози срещу депресия и тревожност

Йога с кози срещу депресия и тревожност

Йога с кози срещу депресия и тревожност
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Какво точно е йога с кози? Известна на английски като "Baby goat yoga" или само “goat yoga", това е нова йога практика, станала известна още през 2016 г. По същество практиката включва участници, които правят йога заедно с малки козлета. Понякога всеки участник има „своя лична коза“ за цялата сесия, в други случаи може има две или три кози, които се смесват с целия йога клас.

Най-общо казано, целта на йогата с кози против депресия и тревожност е да правите проста йога, докато се усмихвате, смеете и забавлявате с козите – известни като едни от най-сладките, дружелюбни и най-щастливите домашни животни.

От къде идва идеята?

Ако йога с кози ви звучи странно, не сте сами. И не, концепцията не е завърнала се отпреди хиляди години назад духовната дисциплина йога. Основателят е жена на име Лейни Морс, която през 2016 г. решава да започне тази практика с няколко кози, които притежава в Олбъни, Орегон, САЩ. По това време Лейни казва, че е минавала през труден период.

Разводът, скорошната диагноза за заболяване и други неуспехи били причина да се бори емоционално. Но винаги, когато била около козите си, светът и се озарявал. Те и помагат за създаването на мир и спокойствие, перфектна комбинация както за душата, така и за ума. И това било началото на йогата с кози, каквато я познаваме днес.

Лейни решава, че тази искра на радост трябва да бъде споделена, затова започва да предлага „щастливи часове с кози“ на местните хора и всеки, който се интересува от собствена терапия с кози. Когато разказала това на приятел, който бил инструктор по йога, приятелят на Лейни измислил брилянтна идея: защо да не комбинираме терапията с кози с йога за най-добрата комбинация от физически и емоционален позитивизъм? А останалото, както се казва, е история. Йогата с кози се развива и става изключително популярна на различни места в цяла Северна Америка, по-късно и по цял свят.

Ползите от йогата с кози

Йога с кози срещу депресия и тревожност

Йога е предназначена да релаксира, но боренето с различни пози може да бъде малко стресиращо, особено за начинаещи. По време на йогата с кози вашият инструктор ще води групата ви през поредица от йога пози, докато козлета лудуват наоколо или дори се катерят на гърба ви. Тази спокойна атмосфера ви помага да се свържете с природата и да се почувствате спокойни. Не е нужно да се притеснявате, че другите членове ще забележат липсата ви на гъвкавост, тъй като всички очи ще бъдат насочени към козите.

Невъзможно е да не се усмихнеш, докато гледаш как малки ярета подскачат около краката ти и радостта им е заразителна! Проучванията показват, че играта с животно само за 5 минути намалява нивата на стрес. Това е така, защото взаимодействието с животни намалява кортизола (хормона на стреса), като същевременно повишава серотонина и допамина (хормони, които предизвикват щастие). Йогата с кози ще ви помогне да освободите напрежението, което сте задържали, и просто да се свържете отново с всички около вас. Въпреки че йогата с кози не е лек за заболяване, тя може да ви помогне да се справите със стреса от справяне със здравословен проблем.

Списъкът с ползи от йогата с кози включва още:

- Облекчаване на тревожността: Отново йога и терапията с животни помагат за облекчаване на симптомите на тревожност. Добре действа и ако се чувствате депресирани. В някои случаи е доказано, че обкръжението от тези животни кара практикуващите да се смеят и всички знаем колко здравословен може да бъде смехът!

- Подобряване на настроението: Ендорфините, отделени по време на йога, и щастието, излъчвано от козите, могат да помогнат за подобряване на настроението ви.

- Подобрена гъвкавост: йога помага да подобрите вашата гъвкавост и обхват на движение.

Йога с кози срещу депресия и тревожност

- Сърдечно-съдови упражнения (понижаване на кръвното налягане): Йогата помага за ускоряване на сърдечната честота и може да понижи кръвното налягане. Изследователите откриха още, че само присъствието на приятелски настроени животни, дори и да са непознати, може да помогне за намаляване на сърдечната честота и кръвното налягане на индивида.

- Облекчаване на болката: както йога, така и терапията с кози могат да помогнат за облекчаване на болката.

- Позитивност: Както споменахме, както йога, така и козите могат да помогнат за създаването на по-положителен възглед за живота.

- Подобрено качество на съня: Научно е доказано, че йогата подобрява качеството на съня.

- Подобрено дишане: Йогата помага за подобряване на дишането ви и може да бъде от полза за хора с астма или други респираторни заболявания.

Защо точно кози?

Има няколко погрешни схващания за козите – най-често срещаните са, че са вонящи и агресивни. Козите са като кучетата, тъй като са енергични, дружелюбни и игриви по природа. Козите също са много интелигентни и социални, поради което козлетата са щастливи да лежат мирно в ръцете ви, докато ги галите. Йогата с кози може да не е най-напрегнатата рутинна тренировка, но осигурява огромни физически, умствени, емоционални и духовни ползи. Критици и скептици казват, че не е нищо повече от мимолетна мода, но това противоречи на списъка с доволни хора, които са я практикували. Има какво да обичате в йогата с кози – от чистия въздух и зелената трева до срещите с нови хора и разбира се – очарователните козлета, подскачащи наоколо наоколо.

Вижте още: Интересни факти за козите и се запознайте с Мини козичките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest