Miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Настинка при гризачите

Настинка при гризачите

Настинка при гризачите
Снимка: dep377/pixabay.com

Не само хората страдат от простудни заболявания. Нашите домашни любимци също са податливи на влиянието на студа и това се отнася и за гризачите. Морските свинчета, чинчилите и хамстерите, както и всички домашни питомци, принадлежащи към групата на гризачите, също може да се простудят.

По принцип студът като явление сам по себе си не предизвиква простуда. Обикновено се наслагват други фактори, като например влага, течение, често редуващи се температурни амплитуди или отслабване на домашния любимец поради неправилен начин на хранене.

Животните, които вече са с отслабена имунна система поради горните фактори, са особено податливи на простудявания. В този случай обикновено недоимъчните заболявания се комбинират с неправилен избор на местообитание на гризача.

Студеното, тъмно мазе или коридорът, където става течение, изобщо не са най-подходящото и правилно място за кафеза на новия член на семейството от животинския свят. При заболявания на дихателните пътища като настинка при гризачите, предизвикана от простуда, се постъпва по следния начин:

- Прекъсва се източникът на болестно състояние.

- Животното трябва да се затопли.

- Защитните сили на гризача трябва да се стимулират и укрепят с витамини.

Морско свинче
Снимка: analogicus/pixabay.com

Значително по-безопасни, но и също толкова неприятни, са конюнктивитите, причинени от течението и влагата в помещението. И в този случай най-напред кафезът на животното трябва да се премести на подходящо място. След това заболяването трябва да се лекува с капки, които е добре да бъдат предписани от ветеринарен специалист.

За да избягват резки температурни разлики, трябва да се изнася гризачът навън само когато действително е топло. Най-добре им действа температура около 20 градуса, тъй като повечето гризачи-домашни любимци имат за своя родина области, където обичайната температура е в тези граници.

Ако гризачът ще се отглежда на открито, рискът от простудяване е много голям. Тези крехки животни в естествената си среда живеят на открито, но при други климатични условия, които нашата географска среда не може да предостави. Поради това е най-добре да се предвиди подслон на закрито. Ако все пак гризачът ще се отглежда навън, се препоръчва на животните профилактично да се дава витамин С. Това ще засили имунитета му и има шанс да устои на необичайната за него външна среда.

Вижте още:

- Заболявания при хамстерите;

- Болести при чинчилите;

- Заболявания при морските свинчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest