Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Храносмилателно здраве на котката

Храносмилателно здраве на котката

Храносмилателно здраве на котката
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета-16%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
19.32 лв.
Виж ››

Всеки елемент от храната на котката играе роля в работата на нейната деликатна храносмилателна система и върху цялостното здраве.

Основните хранителни вещества и фактори, които са важни за храносмилателната система на всяка котка, са следните:

Протеини в котешката храна

Протеините са жизненоважна част от храненето на писаната. Тя се нуждае от по-богата на протеини диета, отколкото кучетата или хората, но тези протеини могат да създадат проблеми, ако не са лесноусвоими. Протеините също така съдържат таурин, от който котките се нуждаят, за да функционират ефективно, но организма им не може да го произвежда сам.

Фибри за котките

Фибрите могат да са от решаващо значение за мъркащия домашен питомец, за да поддържа здрава храносмилателната на котката. Диетата с високо съдържание на фибри може например да попречи на образуването на космени топки и да стимулира изхождането. Пребиотиците са фибри, които помагат да се усвояват нужните хранителни вещества от храната. Освен това те подпомагат правилния баланс в храносмилателната система и овладяването на всяка евентуални проблеми.

Мазнини в котешката диета

Мазнините са ценен източник на енергия за котките. Те се нуждаят от тях за функционирането на органите, като например кожата. Твърде многото мазнини може да е трудно да бъдат усвоени от котката и могат да доведат до затлъстяване.

Витамини за котки

Витамините D и A са от съществено значение за котешката диета, тъй като тя не може да ги произвежда сама, но са незаменими за нейното здраве. Не бива да се пренебрегва нуждата на котката от витамини.

Въглехидрати в котешкото меню

Въглехидратите не са толкова важни за котките, колкото за хората, но могат да осигурят енергия. Източниците на най-добре усвоими въглехидрати помагат при проблеми с храносмилателната система на котките.

Тъй като храносмилателната система на пухчовците е много деликатно балансирана, тя може да бъде особено склонна към проблеми. Нещата, които могат да разстроят стомаха на котката, включват промените в диетата, стресът и безпокойството и основни здравословни проблеми.

Котка на преглед

Често срещани храносмилателни проблеми при котките

Котешки паразити

Микроскопичните котешки паразити се заселват в червата на котката и причиняват тежка диария, а това може да предизвика дехидратация и отслабване. При паразити са нужни лекарства за изчистването им.

Косми топки

За котките, които живеят на закрито, космените топки могат да бъдат често срещан проблем, тъй като поддържането на козината е една от основните им дейности. Докато котките се почистват, те поглъщат падналите косми и те се изхвърлят с изпражненията. Ако При твърде много косми се образува космена топка, което затруднява храносмилането. Нужно е редовно почистване на котката с четка, за да се отстранят излишните косми.

Възпалителни заболявания при котките

Ако един или повече от храносмилателните органи на котката се възпалят, това може да причини дискомфорт и други проблеми. Тогава се наблюдава хронично повръщане и диария, загуба на тегло и промяна в апетита.

Важни признаци за храносмилателни проблеми при котките

- Диария при котката или котето е със запек

- Котката повръща храна или космени топки

- Лош дъх при котката или метеоризъм

- Затруднения при хранене или повишен апетит

- Котката отслабва

- Суха, изтощена или чуплива козина.

- Признаци на болезнен корем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest