Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Предимства и недостатъци на котките

Предимства и недостатъци на котките

Предимства и недостатъци на котките
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Много популярна е приказката, че кучето възприема стопанина си за Бог, защото го храни, докато котката възприема себе си за Бог, защото човекът я храни. Както и че котката се привързва единствено към дома, който обитава, а кучето към стопанина си.

Макар много хора да са съгласни с подобни твърдения, истината е, че като домашен любимец, котката е не по-малко популярна от кучето. Може тя да изглежда малко по-студена от кучето, да не показва чак такава радост от появата ви в жилището в сравнение с лаещите домашни любимци, но също така е в нейната природа да се привърже силно към собственика си и гальовно да мърка в скута му.

В следните редове решихме не да ви агитираме да си вземете мъркащ домашен любимец или да отхвърлите подобна идея, а само да ви запознаем с това какви са предимствата и недостатъците на котките. След като прочетете тези редове вече ще можете сами да прецените дали котката е подходящ другар за вас и семейството ви.

Предимства на котките

Основно предимство в очите на всички е, че котките се отглеждат много по-лесно в сравнение с кучетата. Те не изискват ежедневно да ги разхождате, редовно да ги къпете (смята, се че в котешкия език, който сами използват тези животинки, за да се изкъпят, има ензими, които са по-мощни от най-качествения перилен препарат) и за разлика от кучетата можете да ги оставите сами у дома за няколко дни. Дори и да ви се наложи да отсъствате по-дълго време е много по-лесно да „навиете“ някой съсед или приятел да нахрани котката ви и да ѝ осигури вода, отколкото да очаквате, че ще има „доброволец“, който да извежда кучето ви. Особено ако става въпрос за породи кучета, които изискват дълги разходки.

Предимства на котките
Снимка: StockSnap/pixabay.com

Повечето хора, които решават да отглеждат куче у дома, търсят именно породистите кучета, докато при котките това е по-скоро рядкост. Много хора имат чудесно съжителство с котки, които са намерили безпризорни на улицата и които са от т. нар. улични превъзходни. Именно тези котки страдат много по-рядко от котешки заболявания и рядко се налага да посещавате ветеринар.

Не на последно място котката е чудесен домашен любимец, ако живеете в къща. Все пак тя е сред най-добрите ловци на мишки! Което от своя страна означава, че ако отглеждате котка, няма да е добре да имате за домашен любимец и хамстер или морско свинче.

Недостатъци на котките

Какви са недостатъците на котките тогава? Да, колкото и силно да могат да се привързват към стопаните си, те си остават до голяма степен по-резервирани животни. Някои котки могат да ви очакват с нетърпение пред вратата на дома ви и да ви се радват, докато има и такива, които изобщо не биха забелязали отсъствието от дома ви. Бихме се изненадали искрено, ако попаднете на куче, което да има подобно поведение. Кучетата наистина ще приемат появата ви все едно в жилището влиза самия Господ!

Котките драскат

Към основните недостатъци на котките можем да включим надрасканите мебели от острите им нокти, скъсаните пердета и чаршафи, както и козината, която оставят след себе си. Последното важи и за кучетата, но има много породи, които са с човешки косъм и е рядкост да попаднете на бали от косми, оставени по дрехите или мебелите ви.

Колкото и усилия да полагате да отучите котката си да драска с нокти по покъщнината ви, макар и възможна, тази мисия е изключително трудна. Или казано иначе - ако си взимате котка, ще трябва да се примирите с факта, че може да имате следи от нокти по диваните, тапетите или дори дупки по пердетата си.

Котките са непредвидими и това си е самата истина. Като оставим настрана факта, че можете да ги научите да спазват перфектни хигиенни навици, трудно ще можете да ги възпитате на кой знае какво, да не говорим за дресура. Не се изненадвайте, ако доволно мъркащата в скута ви котка изведнъж се обърне и ви ръфне или одраска по ръката. Все още никой не е разгадал напълно котешката природа, но дори и да могат да се превърнат във вашия най-добър приятел, те си остават мистериозни и непредвидими същества. Може би пък това им е най-хубаво, кой знае?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest