Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Защо кучето спи по гръб?

Защо кучето спи по гръб?

Защо кучето спи по гръб?

Обикновено кучето прекарва 12 до 13 часа на ден в сън. Следователно кучето прекарва повече от половината от живота си в сън. Куче може да легне да спи и в дупка, изкопана от него в земята, и на удобно кучешко легло, и на окосена трева. Но сънят при кучета е доста чувствителен. В случай на приближаване на плячка или враг, кучето веднага ще се събуди.

Някои кучета спят настрани, докато други спят по корем. Породи като доберман и корги спят в позата на „летяща жаба“ или „катерица“. Спането по корем с изпънати задни крака също е стандартна поза. Кучетата спят в различни пози, но най-смешната поза е, когато кучетата спят по гръб.

Защо кучетата спят по гръб с изпънати крака? В тази позиция кучетата изглеждат като маса, обърната с главата надолу! Тази позиция може да се разглежда като молба за почесване на корема.

Наблюденията показват, че кучетата спят по гръб само когато се чувстват напълно сигурни, например в къщата или на собствения си диван. В дивата природа кучетата никога не спят в тази позиция, тъй като трябва постоянно да бъдат нащрек за възможни опасности под формата на хищници. Освен това спането в тази поза е опасно, тъй като гърлото, стомахът и сърцето са най-уязвими в случай на вражеска атака.

Спането по гръб позволява на кучето да се чувства комфортно, тъй като цялото тяло и всички мускули са отпуснати. Позата, в която кучето спи свито, не е в състояние да даде такива усещания, тъй като в тази позиция всички мускули на тялото са напрегнати.

Освен комфорта има и друга причина за това. Тази позиция регулира телесната температура по време на сън, особено в горещи дни. Със сигурност се знае, че при кучетата изпотяването става именно през възглавничките на лапите, така че позицията с изпънати вертикално лапи предоставя отлична възможност за охлаждане. Освен това стомахът има най-малко косми, което също допринася за по-интензивно охлаждане на тялото.

Спането по гръб при кучето също е знак за подчинение. Вашият домашен любимец може да се подчинява на вас или на някой от членовете на вашето семейство, когото смята за по-висок в йерархията на глутницата.

Защо кучето си показва корема

Кучетата са социални животни. Глутницата има водач, който я води. Въпреки това, кучето, което спи по гръб и покрива гърдите си с предните си лапи, сякаш казва „Искам да бъда сам със себе си“. Така кучето ни моли да не го безпокоим. В този случай е по-добре да не докосвате кучето и да го оставите да спи спокойно. В противен случай рискувате да чуете заплашително ръмжене и евентуално дори да бъдете ухапани.

Според някои наблюдения, кучето може да спи по гръб, ако има болки, газове или подуване на корема. Но други смятат, че то заема тази поза, ако такива проблеми скоро са отшумели или корема просто е пълен с храна.

Все пак, ако вашето куче внезапни е променило навиците си за спане и има и други неща, които ви притесняват, то тогава го заведете на ветеринарен лекар за професионално мнение.

Виж също:

- По колко спят кучетата;

- Защо кучетата спят с корема нагоре;

- Защо кучетата спят в краката ни;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest