Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Могат ли котките да надушат рак?

Могат ли котките да надушат рак?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Могат ли котките да надушат рак?

Да поканите котка в дома си може да бъде полезно само по себе си. Котките са необикновени същества, които подобряват не само настроението, но и здравето. Гушкането с мъркащо животно носи вътрешен мир и спокойствие, а облекчаването на стреса е нещо, което не бива да се подценява в наши дни.

Те също така помагат да се отървете от болката, която разпознават безпогрешно. Освен това много проучвания и експерименти продължават да доказват, че котките усещат човешките болести и се опитват да помогнат за тяхното излекуване. Но възможно ли е котките да усетят рака, една от най-жестоките болести на нашето време?

Ползите от котешкото мъркане

Ползите от котешкото мъркане са потвърдени и от учени. Този прекрасен феномен облекчава стреса и емоционалното напрежение - всичко това благодарение на магическата честота от 25 Hz, която е в перфектна хармония с човешкото тяло.

Котешкото мъркане също помага за правилното храносмилане, дишане и понижава кръвното налягане. Смята се, че собствениците на котки имат 40% по-нисък риск от сърдечни заболявания в сравнение с останалите хора. Присъствието на котка намалява риска от инфаркт. Честото мъркане на котка ускорява заздравяването на мускулите и костите, както и намалява риска от остеопороза и облекчава симптомите на ревматизъм.

Доказано е също, че галенето и гушкането на домашен любимец стимулира производството на ендорфини в човешкото тяло – хормони на щастието. Освен това е научно доказано, че котките успокояват болката. Това е така, защото козината на котката е най-отрицателно йонизирана, а болезнените зони са положително йонизирани. Котката опипва болезнените зони по тялото ни и ляга върху тях, неутрализирайки вредните йони. Но могат ли котките също да почувстват рак?

Как котките забелязват рака при хората?

Може ли котката да разпознае такава жестока болест като рака? Дали сетивата им работят толкова добре, че могат да усетят къде в тялото може да се развие рак?

Котка

Привържениците на тази теория твърдят, че котката може лесно да разпознае болестта по... миризмата. Раковото заболяване има специфична миризма, но се твърди, че се усеща само от четириноги домашни любимци. Котките имат отлично обоняние (повече от 10 пъти по-добро от човешкото) и това не е сериозен проблем за тях. Могат ли котките да надушат рак? Вероятно да. И то в буквалния смисъл.

И още нещо любопитно. Интересното е, че изследователите са открили, че кожният меланом може да бъде излекуван от токсоплазмоза, паразитно заболяване, което се среща при котки. Паразитът Toxoplasma gondii чрез се противопоставя на раковите клетки.

Вижте още:

- Ползи от отглеждане на котки;

- Как котките ни лекуват;

- Защо всеки трябва да има котка

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest