Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Какво ще стане, ако не кастрирам котката?

Какво ще стане, ако не кастрирам котката?

Какво ще стане, ако не кастрирам котката?

Кастрацията, известна също като стерилизация (за женски котки) или кастрация за мъжки котки, е обичайна процедура, която включва отстраняване на репродуктивните органи на котка. Въпреки че се препоръчва всички котки да бъдат кастрирани, някои собственици на котки може да се чудят какви могат да бъдат последствията от некастрацията на котката им.

Ето някои потенциални резултати, ако решите да не кастрирате котката си:

Нежелани котенца

Една от най-очевидните последици от това да не кастрирате котката си е възможността за нежелани котила с котенца. Котките могат да се възпроизвеждат бързо и са необходими само няколко месеца, за да се роди котило с котенца. Ако не искате да се грижите за множество котенца или да им намирате домове, кастрацията на вашата котка е добра идея.

Поведенчески проблеми

Мъжките котки, които не са кастрирани, могат да проявят по-агресивно или териториално поведение. Те също могат да бъдат по-склонни да пръскат урина, за да маркират територията си, което може да бъде трудно поведение за ограничаване. Женските котки, които не са стерилизирани, могат често да се разгонват, което може да доведе до шумно и разрушително поведение, като прекомерно мяукане и опити да избягат, за да намерят партньор.

Здравни рискове

Бездомни котки

Некастрираните котки са изложени на по-висок риск от определени здравословни проблеми. Например, некастрирани мъжки котки могат да развият рак на тестисите, проблеми с простатата или инфекции на пикочните пътища. Женските котки, които не са стерилизирани, могат да развият маточни инфекции, кисти на яйчниците или тумори на гърдата. Кастрацията на котка може да помогне за намаляване на риска от тези здравословни проблеми.

Скитане

Некастрираните котки са по-склонни да се скитат далеч от дома в търсене на партньор. Това увеличава риска да се изгубят, да се сбият с други котки или животни или да бъдат блъснати от кола. Кастрираните котки са склонни да стоят по-близо до дома и имат по-малък риск от нараняване или загуба.

Повече разходи

Котка

И накрая, ако не кастрирате котката си, това може да бъде скъпо в дългосрочен план. Ако вашата котка има котило с котенца, ще трябва да платите за грижите за тях, включително сметки за храна, носилка и ветеринарен лекар. Ако вашата котка развие здравословни проблеми, свързани с техните репродуктивни органи, може също да се наложи да платите за скъпи медицински лечения. Кастрирането на вашата котка е еднократен разход, който може да помогне за предотвратяване на тези разходи в бъдеще.

Кастрирането на вашата котка е важна част от отговорното притежание на домашен любимец. Въпреки че може да изглежда като ненужен разход или неудобство, потенциалните последици от това да не кастрирате котката си могат да бъдат значителни. Като кастрирате котката си, можете да помогнете за предотвратяване на нежелани котила с котенца, да намалите поведенческите проблеми, да намалите риска от котешки болести.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest