Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»8 признака, че котката НЕ те обича

8 признака, че котката НЕ те обича

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
8 признака, че котката НЕ те обича

Котките са сред най-загадъчните домашни любимци. Сложно е котешкото поведение. Те често се крият, странят от собственика си и си имат свой начин на живот.

Това кара някои стопани да се питат: Дали котката ме обича или по-скоро не ме харесва?

Имаме отговор на вашия въпрос. Ето 8 признака, че котката не ви обича.

1. Ушите на котката сочат назад

Казват, че котешките уши имат свой собствен живот и в това има много истина. Тяхната подвижност и способност да се движат независимо една от друга осигуряват около 30 мускула. Котешките уши реагират на всеки звук и... всяка емоция.

Спокойната и щастлива котка има уши, насочени нагоре и леко наклонени напред. По време на лов, когато се изисква изключителна концентрация, ушите на котката се "изправят", за да чуват по-добре и да реагират по-бързо на звуци.

Обратно, когато котката се страхува или ядоса, ушите й са притиснати към главата. Същият рефлекс възниква при стресови ситуации. Ето защо, ако котката ви постоянно извива уши назад, когато ви види, вие предизвиквате у нея негативни емоции. Или иначе казано, котката ви не ви обича много.

2. Котката маха с опашка

Опашката на котката е барометър, по който е лесно да разпознаете настроението на котката. Положителен сигнал за собственика е опашката, държана вертикално нагоре и огъната като въпросителен знак.

Лош сигнал е опашка, която е хоризонтална. Този жест показва, че котката се страхува от нещо и е недоверчива. Хоризонталната опашка също може да е знак, че котката е на път да атакува.

Същото се случва и с махането на опашка. При кучетата махането на опашка означава радост и щастие. За котките е по-трудно. Котка, която рязко и силно бие опашката си надясно и наляво, е ядосана и склонна към агресия.

8 признака, че котката НЕ те обича

Ако котката ви маха с опашка, когато минавате, трябва да признаете, че котката ви тайно ви мрази. Обратно, ако той подви опашка хоризонтално, когато ви види, знайте, че не заслужавате доверието му.

3. Козината на котката е настръхнала

Козината на котка в спокойно настроение е гладка и лъскава. Същото, когато котката е щастлива или игрива. Настръхналата козина показва, че котката е в отбранителна поза. На шията и опашката на животното се виждат повдигнати косми. Котките се опитват да изглеждат по-големи, за да изплашат потенциален враг и да избегнат битка.

Ако котката ви настръхне, когато се приближите до нея, много вероятно е животното да се страхува от вас. Може би веднъж случайно сте бутнали котката с врата или сте стъпили на лапата й? Животното го запомни. Също така е възможно все още да не сте спечелили доверието на вашия домашен любимец.

4. Котката не ви поздравява

Прибирате се от работа и котката изобщо не се интересува от вас? Не стои на врата и не чака да бъде погалена? Възможно е котката да не ви харесва. Търкането в стопанина е знак за приемане и доверие – така поздравяват котките, обичащи стопаните си.

Възможно е също котката да не е достатъчно привързана към вас. В този случай най-доброто решение е да играете заедно и да позволите на котката да опознае вашата миризма. Протегнете се към нея и протегнете ръка. Има шанс котката първо да подуши ръката и след това да се потърка в нея.

5. Котката се опитва да ви атакува

8 признака, че котката НЕ те обича

Радвате ли се, когато котката ви гледа втренчено в очите? Напразно. В това няма капка романтика. Не мислете, че това е знак, че котката ви обича. Когато котката прави зрителен контакт и зениците й се свиват, това означава, че животното е готово за атака и се чувства несигурно във вашата компания.

Съвсем друго нещо е, когато котка ви гледа и мига с очи. В тази ситуация котката е спокойна и вашето присъствие й доставя удоволствие.

6. Котката постоянно се крие

Всяка котка обича понякога да спи на уединено място - в това няма нищо лошо. Проблемът възниква, когато вашата котка прекарва по-голямата част от времето си на уединено място, бяга, когато се приберете от работа, и отива там всеки път, когато ѝ обърнете внимание. Тази ситуация означава едно нещо: вашата котка не ви харесва и тя не иска вашата компания.

Имайте предвид обаче, че криенето на вашата котка може да е симптом на котешко заболяване. Може би вашата котка страда и затова се крие. Тази загадка трябва да бъде разрешена от вашия ветеринарен лекар, който ще снеме медицинска история и ще проведе необходимите изследвания.

7. Котката не иска да играе с вас

Котките са животни с огромен ловен инстинкт - те обичат да ловуват плячка, дори неща като лазер или въдица. Понякога котката може да не иска да играе и това е нормално. По-лошо е, ако ситуацията се повтори и котката никога не иска да играе с вас.

8 признака, че котката НЕ те обича

Постоянната липса на интерес към игра с даден човек показва отхвърляне на този човек. Това може да се забележи, ако котката играе с другите или играе сама, но не иска да играе със собственика.

Ако котката изобщо не иска да играе и не е стара, струва си да се консултирате с ветеринарен лекар. Може би животното избягва игрите, защото е болно или наранено. След възстановяване котката трябва да има повече желание да играе.

8. Котката се радва само на другите

Някои котки са по-сдържани от други и избягват компанията. Други са типични "гальовни котки", които с удоволствие ще седят в скута ви. Може да сте собственик на котка, която не харесва хората, но има голяма вероятност котката ви да обича другите повече от вас.

Ако вашата котка скача в скута на други хора, търка се в краката им, приема лакомства от тях и се радва да си играе с тях, тогава тя не е напълно доволна от вас. Можете да опитате да я подкупите с лакомства, но преди всичко трябва да помислите как се е случило това!

По време на комуникацията си с вас е напълно нормално понякога котката да прояви някои от посочените реакции на временно раздразнение. Но ако забележите, че любимецът ви винаги е враждебен във ваше присъствие, може да сте сигурни, че котката ви не ви обича. Възможно е вашето собствено поведение да е причина за това или вашата писана е травмирана от предишен лош опит с хора. Не се отчайвайте, а вижте как котката да ви заобича.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest