Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Осиновяване на възрастна котка - плюсове и минуси

Осиновяване на възрастна котка - плюсове и минуси

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Осиновяване на възрастна котка - плюсове и минуси

Повечето хора предпочитат да осиновят малко котенце, за да се радват на най-сладките му месеци, когато то изглежда като пухкава топчица. За сметка на това, по-възрастните котки са по-малко желани и остават в приютите за животни или по улиците, без някой да им обърне внимание.

Истината е, че осиновяването на възрастна котка има много предимства пред вземането на малки котенца у дома.

Предимства на възрастните котки

Факт е, че невръстните пухчовци изискват цялото ви внимание, страрание и търпение, докато растат. При отглеждането на възрастна котка много от тези моменти отпадат. Нека видим защо си заслужава да осиновите опашато старче, както и някои недостатъци на подобно решение.

Стабилизирано здраве

Една възрастна котка е малко вероятно да умре от котешки заболявания като калицивирус и ринотрахеит, често срещани тежки вирусни заболявания, най-опасни за бебета котета под три месеца.

Котката няма да се промени

При малките котенца има непрекъсната трансформация преди да съзреят. Това понякога разочарова стопаните. При възрастните котки видът, цветът, дължината и плътността на козината са очевидни и няма да се променят.

Изграден характер и хигиенни навици

Характерът на котенцата се изгражда и проявява, докато растат. При възрастните котки той вече е налице и няма да има неприятнни изненади. Възрастните котки също така са с изградени хигиенни навици, така че може да сте спокойни, че знаят как да облекчават нуждите си в котешката тоалетна.

Котка

Възрастната котка може да е кастрирана

Ако вземете възрастна котка от приют, е твърде вероятно тя да бъде кастрирана. Това е голям плюс, защото не трябва вие да организирате процеса по стерилизация на животното, да се тормозите по време на разгонване на котката или да се окажете с бременна котка, ако писаната не е била кастрирана навреме.

Възрастните котки са по-спокойни

Една възрастна котка няма да скача из къщата като гигантски скакалец, бутайки всичко, което пада, и влизайки във всичко, в което има отвор. За сметка на това възрастните котки прекарват повече време в спане, излежавайки се на слънце или гледайки през прозореца. Те умеят да се наслаждават на удобствата на дома, без да безпокоят прекалено много своя човек.

Възрастните котки не изискват цялото ви внимание

Възрастните котки са много по-самостоятелни и самодостатъчни. Малките котенца изискват цялото внимание на своя човек и ако стоят по цял ден сами у дома, могат да развия деструктивно поведение спрямо покъщнината. Те имат нужда от много повече игри и време със своя стопанин, защото спят много по-малко от възрастните си събратя.

Недостатъци на възрастните котки

Възрастна котка

Колкото и приятна компания да са възрастните котки, и те си имат някои минуси, с които е добре да се запознаете, преди да вземете решение към какво животинче да се насочите.

По-кратък съвместен живот

Ако осиновите възрастна котка, която е на 5 или повече години, ще прекарате заедно по-малко време - факт, който натъжава повечето собственици.

По-трудна адаптация

Малките котенца са по-смели и жадни да изследват света. Те се адаптират много по-бързо към смяната на дома и новия стопанин. При възрастните котки се изисква много повече време. Някои от тях идват от враждебна среда и понякога отнема месеци, докато свикнат с новостите и се доверят отново на стопанина.

Няма да се радвате на малко коте

Няма да имате растящо и хипер игриво коте. Един от недостатъците на това да отглеждате възрастна котка, е, че няма да я видите в нейната най-чаровна фаза, когато е все още игриво пухче, жадно за внимание.

Вижте също: Хранене на възрастна котка

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest