Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Внимание! Никога не прави това с котката си

Внимание! Никога не прави това с котката си

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k18
Внимание! Никога не прави това с котката си
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Ръководствата за грижа за котки ще ви помогнат да разберете как да отглеждате писана, как да храните котката и какво обичат котките. Но нека разгледаме друг въпрос - какво никога не трябва да се прави с котка?

Не давайте човешка храна на котката

Дайте каквото е останало на животните – звучи добре, но работи само ако купувате прекалено много сурово месо. Остатъците от храна, които готвим, не са подходящи за котка - съдържат подправки, които са вредни за животното, тъй като имат твърде много сол.

В човешката храна пропорциите на протеини, мазнини и въглехидрати се различават от тези, подходящи за котки. Освен това някои от храните, които ядем, са отровни за котките, включително грозде, шоколад и лук.

Не давайте прясно мляко на котката

Пиенето на мляко е вредно за вашата котка по много причини.

Котенцата се хранят с майчиното мляко в продължение на няколко седмици. В тялото на малко коте се произвежда лактаза - ензим, отговорен за разграждането на лактозата (млечната захар) до глюкоза и галактоза. Това позволява млечната захар да се абсорбира. Котешкото мляко обаче има много по-ниско съдържание на лактоза от кравето (поради което котенцата не трябва да се хранят с краве мляко – то причинява много опасна диария при бебетата).

След отбиване на котенца и прехвърлянето им на месна храна, производството на лактаза спира. След това котката губи способността си да смила лактозата. Млечната захар се задържа в червата и ферментира, което допринася за проблеми с храносмилането. Естествено, има котки, които усвояват лактозата по-добре (например, те са свикнали да пият мляко). Те обаче също не трябва да го пият.

Лактозата е ненужна захар за котките и редовният й прием може да доведе до диабет, затлъстяване или бъбречно заболяване.

Освен лактозата, основният млечен протеин, казеинът (който също се съдържа в млечните продукти без лактоза! ), също е вреден за котките. При разграждането му се отделят вещества, които са токсични за черния дроб на котката. Освен това може да бъде силен алерген, да влоши усвояването на хранителните вещества от храната в червата и да допринесе за развитието на камъни в жлъчката.

Не хранете котката само по 1 път на ден

Внимание! Никога не прави това с котката си

Големите котки като лъвовете ловуват големи животни и изяждат до няколко килограма месо наведнъж. Понякога една порция храна им е достатъчна за няколко дни. Домашните котки обаче се хранят много по-различно. Тези, които живеят в дивата природа, ловуват много пъти на ден (до 20). Не са само гризачи и птици. Понякога такава храна става насекомо или малък гущер.

Поради това тялото на котката е адаптирано да яде много пъти на ден на малки порции.

За съжаление, оставянето на храна в постоянен достъп на котка също не е най-доброто решение. Просто се опитайте да разделите дневната диета на вашата котка на възможно най-много малки порции.

По този начин ще избегнете много здравословни проблеми, вариращи от краткосрочни (повръщане от излишна храна) до дългосрочни (затлъстяване).

Не поставяйте каишка със звънец на котката

По принцип е по-добре да не слагате нашийник на котка.

Предмет, който постоянно звъни близо до главата, може да раздразни котката и с течение на времето дори да доведе до увреждане на слуха. Не забравяйте, че котката чува много по-добре от нас!

Не оставяйте котката на терасата или незащитен прозорец

Котката пада на лапите си при скачане - така я е създала природата, но не е предвидила небостъргачи и други постижения на цивилизацията. Котка, която падне от прозорец или балкон, може да умре на място, да се нарани трайно или най-малкото да си счупи костите... Не си струва да я излагаме на опасност - и ние не можем да предвидим кога лети птица или насекомо, от което вашият домашен любимец инстинктивно ще скочи. Следователно балконът, до който котката има достъп, трябва да бъде покрит с мрежа, както прозорците.

Прозорците с панти също трябва да бъдат обезопасени - котка, която се опитва да излезе през такъв прозорец, може да се забие в пролуката. Може да се случи котка да умре по този начин, заклещена в отвор на прозорец, когато стопаните не са били вкъщи... Други са получили "само" фрактури на ребра и оток от силен натиск.

Внимание! Никога не прави това с котката си

Не бръснете котката си

Лятото е времето, когато някои собственици на дългокосмести котки решават да "охладят" домашния си любимец, като го оголят от косми. Това е грешка! Котешката козина изпълнява функцията на терморегулатор както през зимата, така и през лятото. Вълната предпазва деликатната котешка кожа от пряка слънчева светлина. Бръсненето също може да стресира животното.

Понякога други животни не разпознават променения котешки приятел по този начин и проявяват агресивно поведение към него.

Искате да улесните живота на вашата котка в горещините? Купете охлаждаща постелка, дайте вода, включете лек вентилатор, срешете мъртвия подкосъм.

Не оставяйте домашна котка сама навън

За съжаление, светът на градовете е пълен с опасности, като оживени улици, враждебни хора към котки (директно насилие, отровна храна, примки и други капани). Котката може също да стане жертва на по-голямо животно или да влезе в битки с други котки. Котка, която не е улична - живее в къща, има стопанин - не трябва да излиза сама.

Вместо това й осигурете стимулираща среда у дома: разнообразие от играчки за котки, рафтове, на които да скача и да гледа. Котката може да излезе и на балкон с мрежа, в специално изградено за целта заграждение или в добре охранявана градина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest