miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Защо котките харесват миризмата на пот?

Защо котките харесват миризмата на пот?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k847
Защо котките харесват миризмата на пот?
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Котката е едно от най-чистите животни на планетата. Само след малко наблюдение можем да заключим, че при всяка възможност домашният любимец започва да почиства козината си. Майката учи своите котенца да правят това, още докато са съвсем малки. След известно време, когато малките могат сами да стигнат до гърба си, те действат като своята майка. С напредването на възрастта котките са все по-усърдни в своя тоалет, а ако спрат да се грижат за своята козина, това е знак, че даденото животно е болно.

Но учените направиха интересно заключение: любовта към собствената чистота не пречи на животното да реагира положително на миризмата на потта на собственика.

По някаква причина особено внимание привличат дрехите с изразени миризми на пот. И ако прекарвате достатъчно време с вашия домашен любимец, можете да забележите как периодично котката буквално се забива в подмишниците на човек. Този странен, но изключително забавен феномен има научни обяснения.

Защо котките харесват миризмата на пот?

Действа им успокояващо

Често домашен любимец се въвежда в къщата като малко коте. След отделяне от майката животното изпитва стрес. Любвеобилният му нов собственик му дава храна, играе, почиства котешката тоалетна - тоест показва положително отношение към новия жител на апартамента или къщата. Естествено, котето свиква с него и в бъдеще смята човека за свой защитник. И тъй като домашните любимци възприемат света чрез миризми в по-голяма степен от хората, уникалната пот на собствения им човек е сигнал за сигурност. Така че, котките харесват потта на стопаните си най-вече, защото ги кара да се чувстват в позната компания.

Защо котките харесват миризмата на пот?

Източник на сол

Изследователите излагат тезата, че котката обича вкусовете на соленото. Известно е, че потта съдържа много соли. Просто изпотяването е предназначено да осигури отстраняването на излишните соли от човешкото тяло. В случаите, когато котката души потта не само на собственика, но и на гостите му, можем да заключим, че причината се крие точно в липсата на сол.

Заради феромоните

Потните жлези съдържат много феромони, които са предназначени да привличат противоположния пол. Но това привличане не засяга само членовете на собствения вид. Ако една котка е разгонена и друг мяукащ приятел никога не е идвал в живота ѝ, тогава собственикът ще влезе в полезрението на писаната. Не се изненадвайте, ако през този период домашният любимец започне активно да мирише потта именно на стопанин от противоположния пол. Това се обяснява с факта, че някои от феромоните при мъжете и котките са сходни.

Време за почистване

Защо котките харесват миризмата на пот?

Когато човек се прибере от работа/спорт и дрехите му са по-потни от обикновено, това е сигнал за котката, че материята трябва да бъде почистена. В резултат на това котката започва да проявява интерес към потните дрехи или части от тялото на човека, опитвайки се да ги почисти.

Вижте също:

- Любимите миризми на котките;

- Кои миризми отблъскват котките;

- Защо котките обичат миризливи крака

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest