Miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Абсцес на морските свинчета

Абсцес на морските свинчета

Абсцес на морските свинчета

Абсцесите на морските свинчета са често срещан здравен проблем, който може да засегне домашните морски свинчета. Тези абсцеси могат да се образуват навсякъде по тялото на морското свинче и обикновено се причиняват от бактериални инфекции.

Ако не се лекуват, абсцесите могат да станат доста болезнени и дори да доведат до по-сериозни здравословни проблеми. Ето какво трябва да знаете за абсцесите на морските свинчета и как да ги лекувате.

Абсцесът е джоб с гной, който се образува в отговор на бактериална инфекция. Гнойта е гъста, жълтеникава течност, която се състои от бели кръвни клетки, мъртва тъкан и бактерии. Абсцесите могат да се образуват навсякъде по тялото и могат да варират по размер от малка пъпка до голяма бучка с размерите на топка за голф.

Абсцесите на морските свинчета най-често се причиняват от бактериални инфекции. Тези инфекции могат да възникнат, когато бактериите навлязат в кожата чрез порязване, ожулване или друга рана.

Морските свинчета са особено податливи на абсцеси, тъй като кожата им е доста тънка и лесно се уврежда. Абсцеси могат да се образуват и когато бактериите навлязат в тялото през дихателната система или храносмилателния тракт.

Най-честият признак за абсцес при морско свинче е наличието на бучка или подуване по кожата. Тази бучка може да е топла на допир и може да бъде придружена от зачервяване или чувствителност.

В някои случаи абсцесът може да се спука, което да доведе до изтичане на гной върху козината. Други признаци на абсцес могат да включват треска, загуба на апетит при морското свинче и летаргия.

Освен това се уверете, че вашето морско свинче се храни със здравословна диета с високо съдържание на витамин С, тъй като това може да помогне за засилване на имунната му система и предотвратяване на инфекции.

Морско свинче

Ако подозирате, че вашето морско свинче има абсцес, важно е да го заведете на ветеринар възможно най-скоро. Ветеринарният лекар ще прегледа абсцеса и може да вземе проба от гнойта, за да идентифицира вида на бактериите, причиняващи инфекцията. В много случаи абсцесът ще трябва да се дренира и промие, за да се отстранят гнойта и бактериите.

След като абсцесът бъде дрениран, вашето морско свинче вероятно ще трябва да приема антибиотици за лечение на основната инфекция. Важно е да дадете на вашето морско свинче пълния курс на антибиотици, дори ако абсцесът изглежда е излекуван, за да сте сигурни, че инфекцията е напълно изчистена от тялото му.

В някои случаи на вашето морско свинче може да се наложи операция за отстраняване на абсцеса, ако е особено голям или дълбок. Това обикновено се извършва под анестезия и вашето морско свинче трябва да бъде наблюдавано внимателно по време и след процедурата.

Най-добрият начин за предотвратяване на абсцеси при морски свинчета е да поддържате околната среда чиста и да се уверите, че нямат порязвания или рани, които биха могли да се заразят.

Редовно почиствайте клетката на морско свинче, съдовете за храна и вода и играчките, за да предотвратите натрупването на бактерии. Проверявайте редовно вашето морско свинче за признаци на порязвания или рани и ги лекувайте незабавно с антисептик.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest