miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Дакелите разбират ли се с котки?

Дакелите разбират ли се с котки?

Дакелите разбират ли се с котки?
Снимка: IlonaBurschl/pixabay.com
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Въпреки че повечето дакели са приблизително със същия размер като котките, това не означава непременно, че винаги ще се разбират помежду си. Дакелите по характер са доста упорити и любознателни, което понякога не подхожда на затворената личност на котката. Дали вашият дакел и котка се разбират зависи от техния темперамент, опит и произход.

Ако вашите домашни любимци са социализирани заедно от първия ден, е по-вероятно да се разбират добре помежду си. Бъдете внимателни, ако историята на вашето куче е неизвестна, тъй като дакел, който не е бил социализиран с котки, може да нападне или дори да убие котка. Дакелите са ловни кучета и техният инстинкт да преследват и ловуват други малки животни може да бъде невероятно силен.

Инстинктът на дакела да тормози или дори да наранява други домашни любимци като котки, гризачи или птици може да бъде поразителен. Понякога котките обичат да дразнят и да се нахвърлят върху опашката на дакела, особено ако е малко кученце. Когато това се случи, отвлечете вниманието на котката с игра като въже или топка. Но никога не трябва да оставяте двете животни насаме заедно когато ви няма.

Ако сте закупили дакел, когато е бил кученце и котката ви вече е била в къщата, има вероятност той да се държи добре, тъй като вашето кученце ще приеме, че котката е стопанинът на дома. Но ако запознавате котката си с по-възрастен дакел, има няколко стъпки, които трябва да предприемете, за да гарантирате, че всички живеят щастливо.

Метод за запознанства с дакел и котка

Котките рядко представляват опасност за кучетата, но може да е обратното. Един човек може да държи дакела на каишка, докато другият може да държи котката. Ако котката не показва признаци на защита, като обърнат гръб и съскане, оставете котката да се движи. Когато дакелът е спокоен с котката, можете също да го оставите и да помолите кучето да седне или легне, докато котката подуши.

Ако кучето игнорира котката, поздравете го и го наградете. Ако вашето куче е прекалено обсебено от котката, опитайте метод за десенсибилизация. Този метод включва опити за намаляване на реакцията на вашия дакел към котката чрез постепенно десенсибилизиране.

Разделете и двата домашни любимци и ги поставете в отделни стаи един от друг, като поставите порта на вратата. Уверете се, че имат всичките си запаси в стаята със себе си, като храна, място за спане, кутия за отпадъци и т.н. Позволете на кучето за кратко да види котката през вратата и след това го помолете да се съсредоточи върху нещо друго, като например играчка или звук.

Ако вашето куче може да съсредоточи вниманието си другаде, поздравете го. Позволете на кучето да види котката няколко пъти през деня, но се опитайте да бъде кратко.

Може да е полезно да храните всеки домашен любимец от двете страни на затворена врата едновременно, така че и двамата да се асоциират с миризмата на храната или дори да разменят спалното бельо, за да могат да свикнат с миризмата на другия.

Правейки това за определен период от време, понякога часове, дни, дни, седмици или месеци, зависи от кучето, кучето трябва да загуби интерес към котката и да свикне да има котка наоколо.

Дакел

Ако въвеждате дакел в къща, където вече живее котка, важно е да се уверите, преди да го направите, че вашата котка знае, че има защитено място, запазено само за нея. Уверете се, че вашето куче никога не влиза в тази зона. Идеалното място е котешко дърво или легло върху лавица, тъй като котките обичат да се катерят.

Дръжте котешката тоалетна далеч от дакела, тъй като котките обичат да се чувстват в безопасност, когато отиват до там, а понякога кучетата обичат да ядат котешки изпражнения.

Винаги дръжте отделно купичките за кучешка и котешка храна. И двете животни са склонни да се доближават до купата на другото и да ядат от нея, което може да подлуди другите, особено кучетата, които могат да бъдат много защитени от храната си.

Ако вече притежавате дакел и мислите да си вземете котка

Заведете дакела в къщата на приятел, където живее котката, и вижте как кучето ви реагира. Постоянно ли гледа котката и ръмжи? Той лае ли по котката?

Опитва ли се да нападне котката? Ако е така, това са ясни признаци, че вашият дакел може да не е подходящ за живот с котка. Ако вашето куче остане сравнително спокойно, но просто любопитно, това е добър знак, вероятно може да живее с котка в един дом.

Вижте още:

- Как да сприятелим котка и куче;

- Как се гледа дакел;

- Хранене на дакел;

- Дресура на дакел;

- Обяви и цени за дакели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest