Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на дакел и дете заедно - да или не?

Отглеждане на дакел и дете заедно - да или не?

Отглеждане на дакел и дете заедно - да или не?
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
18.50 лв.
Виж ››

Може да обичате дакели, но се чудите дали породата подходяща за деца. Е, има добра новина - дакелите могат да бъдат страхотен избор за семейства с деца. Единствено, че както при всяка порода, всяко куче е различно и винаги ще трябва да наблюдавате взаимодействието между вашите домашни любимци и малки деца.

Дакел и новородено бебе

Дакелите са едни от най-общителните породи в света на кучетата. Липсата на комуникация за дакела е равносилна на наказание, а игнорирането от собственика може да доведе до истинска депресия. Ако се е родило първото ви дете, тази ситуация ще бъде още по-трудна за дакела и може сериозно да повлияе на характера му. В тази връзка следвайте едно просто правило - при всяко натоварване и заетост, бъдете в състояние да намерите време за куче, поне десет до петнадесет минути на ден.

Играйте или подрязвайте ноктите, срешете козината или се занимавайте с обучение и повторение на команди - но останете поне малко с кучето, като му давате внимание и топлина. Ако е възможно, вземете кучето си със себе си на разходки из града, оставете го да ви придружава в колата или на улицата и комбинирайте разходките с вечерни покупки за къщата - това е много трудно психологически за кучето през този важен период от живота, така че не го оставяйте сам за дълго време.

Препоръчително е да привикнете дакела към деца предварително, а именно: не му забранявайте да общува със съседски деца и деца на приятели (разбира се, със съгласието на родителите и желанието на самото дете). Когато новото бебе дойде в къщата, отделете кучето в отделна стая и постепенно го "запознавайте" с бебето, като никога не ги оставяте заедно насаме. Оставете дакела да подуши бебето и бебешките пелени.

Кучето трябва да свикне с миризмата на нов член на глутницата и да започне да го смята за „свое“. Може би този момент ще бъде кратък - кучето няма да прояви голям интерес към бебето и ще продължи със собствените си занимания, възможна е бурна наслада с опити да оближе бебето на всяко място, до което може да достигне. Ако не сте сигурни за вашия дакел - направете го внимателно, под наблюдението на поне още един възрастен член на семейството. След това дайте на дакела лакомства. Нека връзката им е приятна от самото начало.

Ако искате да осиновите дакел от приют

Ако планирате да осиновите дакел (или друго куче) от приют, научете каквото можете за миналото му, за да сте сигурни, че не е имало лоши преживявания с малки деца. В противен случай, кучето може да бъде уплашено от вашите, да свикне трудно с тях и дори да им навреди. Най-добрият вариант е да вземете куче, което е расло в дом с деца и е било обичано. С куче, което не е отраснало с деца, ще ви трябва повече внимание и търпение.

Предимства на дакелите при отглеждането с деца

Отглеждане на дакел и дете заедно

Дакелите обичат гушкането

Дакелите обичат да се гушкат с любим член на семейството. Те също така обикновено позволяват на децата да ги галят или потупват, стига да са нежни. Когато приветствате новото си куче в дома си, оставете го първо да се настани и да започне да се чувства комфортно. След това можете да ги насърчите да дойдат и да се сгушат с децата ви.

Дакелите бдят над децата

Дакелите често се държат като куче пазач и могат да станат като защитници към „своите“ хора. Те винаги са нащрек за потенциални опасности и заплахи за тези, които обичат. Тази черта може да ги накара да лаят по хора, които се приближават до дома ви, или на непознати, които могат да срещнат, когато са на разходка. Дакелите обичат да принадлежат към глутница и ще направят семейството ви нова глутница. След това тяхната работа става да гарантират безопасността на всички членове на глутницата.

Дакелите обичат да играят

Дакелите могат да бъдат много активни и игриви. Всъщност достатъчното движение всеки ден е важно за цялостното им здраве. Когато тази порода получава достатъчно физическа активност, това може да им помогне да се предпазят от здравословни проблеми и да поддържат здравословно тегло. Обучението на детето ви как безопасно да играе с вашето куче може да му спомогне кучето да получи това важно движение. Това също може да помогне за задълбочаване на връзката, която вашето дете и кученце изпитват един към друг. Можете също така да определите време всеки ден за семейна разходка, за да позволите на всички да направят така необходимите упражнения заедно.

Дакелите са авантюристи

И накрая, дакелите могат да бъдат много приключенски настроени. Те обичат да излизат и да изследват нови места със семействата си. Това ги прави отличен домашен любимец за семейни ваканции, като къмпинг, туризъм или дори плуване.

Ако имате малки деца, ще искате да сте сигурни, че те знаят да бъдат нежни с вашето куче и поради дългите им тела е важно да ги научите как правилно да държат дакел. Както можете да видите, има много причини вашето семейство да хареса да има дакел като домашен любимец. Те бързо ще се превърнат в ценен член на вашето семейство и ако се третират правилно, ще имат любяща и трайна връзка с децата във вашето семейство.

Вижте още:

- Забранени домашни любимци за деца;

- Неподходящи породи кучета за семейства с деца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest