Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Колко години живеят ангорските котки?

Колко години живеят ангорските котки?

колко живеят ангорските котки

Продължителността на живота на една котка е непостоянна величина, която зависи от много фактори, както е при хората. Един от тях е породата на пухкавия домашен питомец. Затова, за да се отговори на въпроса колко дълго живеят ангорските котки, трябва най- напред да се има предвид продължителността на живота на представителите на котешкото семейство.

На всички е известна крилатата мисъл за деветте котешки живота. За добро или лошо, при котките той е само един, както при всички живи същества. Затова ангорската котка има определено време, което може да прекара с хората и от тях зависи дали то ще бъде максимално дълго или кратко в рамките на природните дадености.

Стопаните могат да повлияят на продължителността на живота на ангорската котка, но все пак този отрязък от време ще се простира между 14 и 16 години средно. Изключенията не са рядкост, но изключенията винаги само потвърждават правилото.

Фактори, които определят продължителността на живота при всички породи котки, са начинът на хранене и начинът на живот на мъркащите ни спътници, които сме избрали да споделят ежедневието ни.

Храната е от изключителна важност за здравето на котката и правилното хранене с висококачествена храна за котки ще удължи максимално присъствието на животното сред хората. Друг определящ фактор е движението. Игрите и упражненията за тях са не по-малко важни, отколкото движението и разходките за кучетата.

продължителност на живота на ангорските котки

Как стои въпросът с ангорските котки по отношение на продължителността на живота в сравнение с останалите породи. За съжаление статистиката показва, че ангорите не са сред най-дълголетните. Те отстъпват на много други популярни породи по този показател - британските късокосмести котки, сиамките, персийските котки, американските късокосмести, които достигат средно до 15 години.

Ангорите имат с 2 години по-къса средна продължителност на живота - 13 години. Съответно дълголетните сред ангорите са на възраст до 17 години, за разлика от породи, които живеят до 20 и дори 30 години.

Стопаните не могат да променят природните закони, но могат да направят времето, което природата е дала на ангорите, възможно най-ползотворно, приятно и щастливо.

Вижте и:

- Възпитание и дресура на ангорска котка;

- Хранене на ангорска котка;

- Заболявания при ангорските котки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest