Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на дете със сиамска котка - да или не?

Отглеждане на дете със сиамска котка - да или не?

Отглеждане на дете със сиамска котка - да или не?
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Сиамските котки днес не са сред най-популярните породи за домашно отглеждане заради сложения им темперамент и многото изисквания на животното към стопаните. Сиамките, както ги наричат, се отличават с доминантен и придирчив характер, което ги прави трудни за отглеждане. А когато в семейството има и дете, това може да създаде проблеми, ако не успеят да се сработят.

Мирното съвместно съществуване и приятелството на малчугана и домашния питомец зависи от характера на сиамката и индивидуалните особености на самата котка, както и от отношението на детето към нея. Многобройните условности са предпоставка отношенията да не се получат.

Какво е характерно за отношенията на сиамската котка с хората?

Тази порода има славата на надменна, но това е само привидно. Сиамската котка се отличава с нежността и предаността си към стопанина си и семейството му, включително към децата. Това е предварителна предпоставка за хармонично съжителство с дете у дома. Не трябва обаче да се забравя, че представителите на породата не обичат силния шум и прекаленото движение в дома, те са привърженици на спокойния установен ред. Шумът, създаван от буйните деца, вероятно няма да се харесат на сиамската котка и може да станат причина за агресия срещу детето. Тогава отглеждането на сиамска котка и дете не е добра идея.

Тъй като децата не са създали у себе си способността да отговарят на капризи, каквито проявява много често сиамската котка, тя ще отговори със силни досадни звуци, а често става агресивна, драска и хапе.

Сиамската котка обича игрите с деца и винаги с ентусиазъм се включва в забавленията. Трябва обаче да се има предвид, че прекалено малките деца не са подходяща компания за сиамките, защото грубата игра ще предизвика съответна реакция у котката и детето ще пострада.

Отглеждане на дете със сиамска котка - да или не?

Сиамската котка е една от тези, които могат да бъдат извеждани навън с нагръдник и разхождани от стопаните, включително от дете, ако то е достатъчно отговорно. Не е подходящо котката да бъде разхождана в парка, където има кучета обаче, така че само големи деца могат да се справят с тази задача.

При взаимодействието между детето и сиамската котка трябва да се следи поведението на детето, тъй като малчуганите често се отнасят с домашния любимец като с пухкава играчка и се опитват да го мачкат и гушкат, което не се харесва на сиамките. Да бъдат галени обаче е любимо тяхно удоволствие и ще се оставят и на децата да проявяват такива ласки към тях.

Да се отглеждат дете и сиамска котка заедно няма да бъде трудно, ако възрастните проявят креативност, научат детето как да се държи с пухкавия домашен питомец и улеснят приятелството и внимателното отношение към сиамката. Тя ще отговори на детето с искрена привързаност.

Вижте също:

- Как да храним сиамска котка;

- Как да се грижим за сиамка;

- Колко живеят сиамските котки;

- Обяви и цени за сиамска котка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest