Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Мататаби - любимата билка на котките

Мататаби - любимата билка на котките

Мататаби - любимата билка на котките

Сребърната лоза е широколистно растение, отдавна познато с действието си върху котките, то ги довежда до еуфория. Но Мататаби е нещо много повече, защото има място както в медицината, така и в хранителната индустрия.

Actinidia polygama, познато още като Сребърна лоза, е широколистно растение от семейството на кивитата. Като всяка лоза то е добър катерач, расте бързо и достига до 5-6 метра височина.

Сребърната лоза е разпространена в Корея, Китай и Япония където вирее от 500 до 1900 метра надморска височина и понася температури до 30 градуса под нулата.

Название Сребърна лоза е дошло от характерното оцветяване на листата в бяло и зелено, заради което лозата се забелязва отдалече. По време на цъфтежа през юни - юли листата стават изцяло зелени.

Ядливите плодове узряват септември - октомври и на цвят са обагрени в жълто, стигат и до оранжево. Те са без характерните за кивито косъмчета и няма нужда да се белят преди консумацията. Вътрешността наподобява тази на кивито с множество семчици, но не е зелена, а от жълта до оранжева.

Мататаби вирее бързо и бързо покрива оградата или асмата. Заради това, а и заради ядливите плодове, растението е много популярно.

Котешки играчки с мататаби

Сребърната лоза от векове е позната и със лечебните си свойства. В китайската и японска народна медицина се използва като личибно средство, за намаляване на симптомите и като превантивно средство. То е сърдечен тоник, средство при ревматизъм, стимулатор на кръвообращението, лек за цистит, за артритни болки, хипертония, намаляване на холестерола, защита на черния дроб, заболявания на бъбреците, сърдечни заболявания, инсулти.

Отдавна е известно, че сребърната лоза предизвиква еуфория у котките. Реакцията е подобна на тази към кочата билка, но е по-силна. Затова мататаби е алтернатива на котешката билка и много котки, които не реагират на кочата билка, показват положителна реакция към играчките от сребърна лоза.

Типичното поведение при досега с мататаби са търкалянето, триенето на брадичката и бузите и облизването. Ефектът обикновено продължава между 5 и 30 минути, но котките обикновено реагират след няколко часа на растението.

Освен това действие на развеселяване, изсушените клончета на Мататаби имат много добри дентални качества ефект за котките. Те имат слаб антисептичен ефект, унищожават бактериите в устата и почистват зъбите на котката от плаката. Ето защо в зоомагазините може да откриете богато разнообразие от играчки с мататаби. Или обикновено мататаби пръчици, които котките да дъвчат и да се забавляват.

Според едно проучване котките са специално привлечени от иридоидните съединения непеталактол и непеталактон, в състава на сребърната лоза. Установено е, че тези съединения отблъскват комарите. Предполага се, че триенето в растенията, което котките правят при среща с мататаби им осигурява химическо покритие, предпазващо ги от ухапванията на комарите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest