Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Могат ли котките да ядат моркови?

Могат ли котките да ядат моркови?

котките ядаят ли моркови

Да, котките могат да ядат моркови, ако са приготвени правилно. Те трябва да бъдат измити, обелени, сготвени (на пара, чрез варене или печене) без масла или подправки и нарязани на малки парчета или пасирани.

Тъй като нито една част от моркова не съдържа химикали или протеини, които са токсични за котките, морковите са безопасно лакомство, което да давате на котката си в малки количества.

Морковите трябва да се считат за лакомство, което не трябва да съставлява повече от 10% от дневния калориен прием на вашето коте и винаги трябва да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, преди да нахраните вашите домашни любимци с нова храна.

Ползи за здравето от морковите за котки

Въпреки че морковите нямат протеини, те имат някои потенциални ползи за здравето на котките:

- отличен източник на витамини К и Е;

- отличен източник на манган;

- отличен източник на калий, фосфор и магнезий;

- осигурява на вашата котка здравословно количество диетични фибри.

даване на моркови на котката

Морковите са заредени с витамини, магнезий и много други хранителни вещества и снабдяват котката с много фибри. Причината морковите да са оранжеви е заради антиоксидант, наречен бета-каротин, който се превръща във витамин А - много здравословна добавка за котки.

Могат ли морковите да бъдат вредни за котката?

Макар и малко вероятно, ако морковите се въвеждат редовно в диетата на вашата котка, това може да доведе до затлъстяване при котката и симптоми на диабет. Въпреки че морковите помагат на хората да поддържат теглото си, котките могат да усвояват захарта от плодове и зеленчуци по много различен начин. Честото повишаване на нивата на кръвната им захар може да създаде дългосрочни здравословни проблеми.

Симптомите на котешки диабет включват:

- прекомерна жажда;

- постоянно уриниране;

- липса на апетит;

- неспособност за скок;

- повръщане.

Свържете се с вашия ветеринарен лекар, веднага щом забележите тези симптоми, тъй като това може да са първите признаци на диабет при котката.

Ако се притеснявате за приема на захар от вашата котка като цяло, помислете дали да не проверите опаковките. Някои лакомства за котки може да съдържат излишни количества захар и въглехидрати.

Как да нахраните котката си с моркови

Когато се дават правилно, морковите могат да бъдат вкусна храна за котки. Винаги измивайте старателно морковите и ги обелвайте, преди да ги сготвите – варени, на пара или печени – до мека и дъвчаща текстура. Суровите моркови, които са трудни за дъвчене, могат да се превърнат в опасност от задавяне за вашата котка.

Стига да не добавяте никакви подправки или да ги готвите с други съставки, малки порции варени моркови на хапка могат да бъдат чудесно лакомство от време на време за вашия домашен любимец.

Вижте и:

- Котките ядат ли зеле;

- Лакомства за котки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest