Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Могат ли кучетата да ядат моркови?

Могат ли кучетата да ядат моркови?

Могат ли кучетата да ядат моркови?

Ако търсите здравословно, просто и достъпно лакомство, което вашето куче вероятно ще хареса, морковите са отговорът! Морковите са едновременно безопасни и здравословни за кучетата и повечето кучета ги обожават. Вижте ползите за здравето и правилните порции за хранене по-долу.

Добри ли са морковите за кучета?

Морковите поддържат здравето на очите при кучета и хора, а хрупкавостта е чудесна за задоволяване на първичното желание на кучето да дъвче. Това е нискокалорична закуска, плюс това вашето куче може да се възползва от тези витамини, минерали и други хранителни вещества, открити в морковите:

- Витамин А

- Витамин К

- Калий

- Витамин B6

- Бета каротин

- Калций

- Желязо

- Високо съдържание на фибри

Морковите имат значително количество неразтворими фибри, които могат да помогнат за регулиране на изпражненията, а витамин А и антиоксидантите могат да помогнат за подобряване на кожата и козината.

Могат ли кучетата да ядат сурови моркови?

Да, кучетата могат да ядат сурови моркови. Просто не забравяйте да ги изплакнете старателно и да ги нарежете на филийки с размер на хапка. Ако позволите на вашето куче да изяде цял голям морков, това може да доведе до опасност от задавяне или дори до запушване на червата.

Хранене на кучето с моркови

Могат ли кучетата да ядат варени моркови?

Кучетата могат да ядат и варени моркови. Всъщност, докато някои зеленчуци имат повече хранителни вещества в сурово състояние, морковите осигуряват повече хранителни вещества, когато са сготвени. Важно е морковът да не е прекалено горещ за вашето куче, в противен случай може да изгори устата му. И не забравяйте да нарежете сварените моркови на малки филийки с размер на хапка. Ако планирате да храните кучето си с варени моркови, не добавяйте масло, олио, мазнини, подправки. Всичко това са нездравословни добавки за вашето куче. И внимавайте, че чесънът и лукът са токсични за кучетата.

Могат ли морковите да бъдат вредни за кучета?

Морковите като цяло не са лоши за здрави кучета. Те обаче съдържат много захар, така че не трябва да ги давате на кучета с диабет или кучета със затлъстяване. Освен това е възможно голямо парче морков да се превърне в опасност от задавяне или запушване на червата. Освен това имайте предвид, че кучетата могат да бъдат чувствителни към определени храни, които не са яли преди. Хранителната чувствителност се проявява като повръщане или диария при кучета.

Колко моркови могат да ядат кучетата?

Въпреки че морковите са полезни за кучетата, вашето куче трябва да ги яде само в умерени количества. Всъщност лакомствата, с които храните кучето си, трябва да съставляват само 10% от диетата му. Останалите 90% трябва да идват от добре балансирана храна за кучета.

Общи насоки за безопасни порции за хранене въз основа на теглото и размера на вашето куче (Всеки резен морков трябва да е голям колкото хапка):

- Изключително малко куче (йорки, чихуахуа, померани, мопсове, ши тцу) - 1-2 резена морков

- Малко куче (басенджи, гончета, миниатюрни австралийски овчарки) - 2-3 резена морков

- Средно куче (басет хаунд, бордър коли, австралийско келпи, сибирско хъски) - 5-6 резена морков

- Голямо куче (питбули, немски овчарки, лабрадор ретривъри, австралийски овчарки) - шепа резени моркови

- Изключително голямо куче (нюфаундленд, бернски планински кучета, санбернар) - голяма шепа резени моркови

Ако вашето куче случайно изяде твърде много моркови, внимавайте за следните симптоми на разстроен стомах. Незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар, ако вашето куче :

Прекалено много моркови могат да навредят на кучето

- Има намален апетит или загуба на апетит

- Има умора

- Изглежда депресирано

- Изглежда неразположено

- Поглъща или облизва устните си, въздуха или предмети

Ако забележите някой от тези по-сериозни симптоми след хранене на кучето с моркови, незабавно заведете кучето си на ветеринар:

- повръщане

- прекомерна диария

- кръв в повръщаното или изпражненията

- слабост

Как безопасно да храните вашето куче с моркови

Винаги измивайте старателно морковите, преди да ги нарежете и/или готвите. Можете да давате на кучето си сурови моркови или можете да ги варите, приготвяте на пара, печете. Просто се уверете, че са нарязани на малки парчета, напълно обикновени - без масло, олио или подправки, и да не са прекалено горещи, за да ги яде вашето куче.

Ето няколко начина да нахраните вашето куче с моркови:

- Нарежете суровите моркови на малки филийки и ги дайте на вашето куче като лакомства или ги добавете в купата за храна на вашето куче.

- Сгответе малки парчета моркови, за да дадете на кучето си като лакомство.

- Смесете няколко варени парчета моркови с варен ориз или други варени зеленчуци, безопасни за кучета, като зелен фасул, картофи, грах, сладки картофи, целина или броколи.

- Нарежете на хапки малко сварени моркови, оставете да изстине и ги напъхайте в играчката за лакомства на вашето куче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest