Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Могат ли котките да ядат ябълки

Могат ли котките да ядат ябълки

Какво ядат котките

Някои хора твърдят, че ябълката е най-добрият плод. Това е въпрос на вкус, но абсолютно вярно е, че ябълките са безкрайно полезни, а също и много вкусни. Препоръчват се на всички хора от всяка възраст.

На тези, които имат котка за домашен любимец, не може да не се запитат дали пухкавият им питомец може също да се възползва от този прекрасен плод.

Когато търсим отговор на подобен въпрос, винаги трябва да изхождаме от разбирането, че котките имат различна храносмилателна система от хората. Това означава, че те обработват човешката храна по различен начин от нас. Някои човешки храни могат да бъдат нетоксични за писаните и дори полезни, други може да доведат до сериозни здравословни проблеми.

Котката и ябълките

Всички плодове се характеризират с това, че не са част от хранителната диета на котките. Тези животни са месоядни и не са създадени за храни, съдържащи някаква захар, дори естествената в плодовете. Затова, ако бъдат вкарани ябълките в диетата на котката, те ще причинят храносмилателни проблеми или диабет.

Не бива да се хранят котките с ябълки, особено като заместител на храненето.

Могат ли котките да ядат ябълки

Добра новина е, че няма опасност мъркащият домашен любимец да се нахвърли върху ябълките, докато не е наблюдаван. Тъй като са месоядни, всички от котешкото семейство са лишени от рецептори за сладост и не се вълнуват от такъв тип храни. В това число влизат и ябълките.

Специалистите препоръчват ако все пак котката опита ябълка, тя да бъде почистена от семената. Плодът не е токсичен за животното, но семената му съдържат цианид, а за домашния ни питомец това е отрова.

Котката и ябълковото пюре

Пюрето от ябълка изглежда безобидно и човешките бебета биват захранвани с него, но той може да съдържа химикали и консерванти, които в плода не се съдържат. Домашно приготвеното пюре няма да има фатални последици за котето, ако опита лъжичка от него. Пасираната храна е по-лесна за смилане от деликатното котешко стомахче.

Не бива обаче ябълковото пюре да става част от хранителната диета на домашния любимец, защото котките смилат плодовата захар по различен начин от хората. Повишаването на кръвната захар при тях може да има дългосрочни здравословни проблеми. Котешкият диабет е една от възможните последици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest