miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Безопасни ли са плодовете и зеленчуците за котките?

Безопасни ли са плодовете и зеленчуците за котките?

AdminAdmin
Дарт Вейдър
522
Котка похапва плод
Снимка: Photo by Abeer Zaki on Unsplash
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Котките са месоядни, но докато диетата, базирана на месо, е от съществено значение за здравето и благосъстоянието на вашата котка, тя може да се наслаждава от време на време на закуска на растителна основа. Всъщност плодовете и зеленчуците могат да осигурят на котката ви здравословно хранене, въпреки че има някои, които трябва да избягвате.

В тази статия ще разгледаме кои плодове и зеленчуци са безопасни за котките и какви хранителни ползи осигуряват. Ще разгледаме и някои от потенциално вредните храни, които трябва да избягвате.

Могат ли котките да ядат плодове?

Плодовете са отличен източник на храна за хората. Освен че са заредени с основни витамини и минерали, плодовете са богати на антиоксиданти, които са полезни за имунната система. Родителите на домашни любимци обаче трябва да са наясно, че, въпреки че плодовете са нискокалорична закуска за хората, те все пак съдържат много захар.

Високото съдържание на захар в плодовете може да бъде проблем за котките с наднормено тегло. Както е вярно с всяко лакомство, трябва да ограничите приема на плодове от вашата котка, за да избегнете прекомерния прием на калории. Поради тази причина е хубаво винаги да се залага на сигурно и да се дава на домашните любимци, храна специално подходяща за тях. И въпреки че, напоследък е трудно да се определи коя е най-добра сред толкова големия избор, то вие ако посетите тази кауфланд брошура, със сигурност ще намерите подходяща за вашата котка течна или суха храна.

Нещо друго, което може би не знаете е, че котките всъщност не могат да усетят вкуса на захарта. Котките нямат вкусови рецептори на езика си, които им позволяват да усещат сладост, така че плодовете може да не представляват интерес за вашата котка. Ако котката ви не обича плодове, няма причина да я насилвате.

Сега нека да разгледаме някои от най-здравословните плодове за котки.

#1 Ябълки

Ябълките са с ниско съдържание на калории, но са богати на фибри, което може да бъде полезно за котки с наднормено тегло. Възрастните котки също могат да се възползват от тези нискокалорични закуски, тъй като метаболизмът има тенденция да се забавя с възрастта.

#2 Кайсии

Обелените кайсии са безопасни за котки и могат да осигурят богат източник на калий и бета-каротин. Бета-каротинът е антиоксидант, който поддържа имунната система и помага в борбата срещу увреждането от свободните радикали. При хората той се превръща от тялото във витамин А, но котките имат ограничена способност да правят това.

#3 Банани

Известни със съдържанието си на калий, бананите също са отличен източник на фибри, калций, магнезий и витамин С. Калият е от съществено значение за здравето на сърцето, докато калцият поддържа здравето на костите.

#4 Боровинки

Един от най-богатите хранителни източници на антиоксиданти в света, боровинките са пълни с хранителни вещества. Освен на антиоксиданти, боровинките са богати на витамин С и калий. Боровинките често са етикетирани като „суперхрана“ за хората и някои търговски храни за домашни любимци ги включват под формата на прах от боровинки.

Облизваща се котка
Снимка: Photo by Abeer Zaki on Unsplash

Какви зеленчуци са безопасни за котки?

Търговските марки за домашни любимци често съдържат зеленчуци като допълнителен източник на хранене, но е важно да запомните, че вашата котка няма биологична нужда от тези храни. Като задължителни месоядни животни, котките са предназначени да следват диета, базирана на месо – въглехидратите просто не са необходими.

Въпреки че зеленчуците може да не са необходима част от диетата на вашата котка, те могат да осигурят тласък на храненето и някои котки изглежда харесват вкуса и текстурата. Ето някои от най-здравословните зеленчуци за котки:

#1 Чушки

Чушките се предлагат в няколко цвята и всички те са богати на хранителни вещества. Те съдържат високи нива на антиоксиданти, включително каротеноиди, бета-каротин, флавоноиди и витамин С. Чушките също са богати на диетични фибри.

#2 Броколи

Този кръстоцветен зеленчук е източник на хранителни вещества. Той е с ниско съдържание на калории, с високо съдържание на фибри и богат на основни хранителни вещества като калий, калций, витамин А, витамин С и витамин Е. Витамин Е е мощен антиоксидант, който помага за защита на клетките на вашата котка от оксидативен стрес.

#3 Зеле

Зелето се предлага в много разновидности, всички от които са пълни с хранителни вещества. Този зеленчук е особено богат на витамин К, витамин С, фолат, манган и витамин В6. Той също така съдържа защитни за сърцето антиоксиданти като бета-каротин.

#4 Моркови

Тези зеленчуци са пълни с хранителни вещества, включително витамин К1, витамин В6 и калий. Най-забележителното обаче е, че морковите са богати на бета-каротин. Тялото превръща бета-каротина във витамин А, който е важен за когнитивното здраве и здравето на кожата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest