Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Какво обичат да гризат котките?

Какво обичат да гризат котките?

какво обичат да гризат котките

Гризането е естествен процес при животните и той не подминава и котките. Сладките пухчовци са в състояние да гризат нещо търпеливо и дълго време.

Не подбират особено - кабелите, книгите, цветята вкъщи или градината, найлоновите торбички или обувките могат да привлекат вниманието им.

Проблемът с гризането при котките взема застрашителни размери и затова специалистите реагират като създават различни спрейове за отблъскване, с които да запазят вещите в дома. Този подход обаче не е панацеята, която решава проблема напълно.

Желанието за гризане при котката е на нивото на инстинкт, особено по времето, когато сменя зъбите си. Котенцата от всяка порода минават през етапа, когато млечните зъби биват сменяни от постоянни. И тогава то постоянно драска венците си и гризе нещо.

По правило изборът пада върху вещи, които им харесват. С ентусиазъм те гризат както дръжките на чантата на стопанката, така и пръста на някой член на семейството.

Възрастните котки гризат всичко, дори гумени предмети. Често обект на внимание са гумените жици, които служат и като интересна играчка. При този процес е необходимо да се наблюдава животното, защото освен заради играта, то може да дъвче различни предмети, поради липса на витамини и микроелементи. Може причината също да бъде скуката, когато домашните питомци са оставени сами за цял ден.

гризане при котките

Изходът от тази ситуация е да се намери и даде на мъркащия домашен любимец интересна играчка. Възможностите на пазара днес са големи, предлагат се и ядливи играчки. Те премахват опасността в стомаха на котето да попадне частица от неорганично вещество, което да предизвика чревна непроходимост.

Котката е ловец по природа, тя захапва и гризе предмета, който приема като жертва и след като си поиграе с ядливата играчка, тя може да послужи за храна на котката. Ядливата играчка, оставена на достъпно място, може да запълни часове от времето на домашния питомец, докато очаква завръщането на стопанина.

При играта на котето чрез гризане трябва да се внимава да не попаднат опасни за него частици от предмети или нещо, което е отровно, отнася се най-вече до цветята, отглеждани в дома.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest