miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Защо котката се крие?

Защо котката се крие?

Защо котката се крие?
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Всеки стопанин на котка е имал случаи, при които е търсил безуспешно своят мъркащ домашен питомец навсякъде из къщи. А котето изведнъж се е показвало от някое скришно място, където никой не би се досетил, че може да се скрие.

Пухкавите топчици много обичат да се забавляват с игра на криеница. Картонените кутии, торбите, скришните места под леглата, масите, в гардеробите са любимите им места.

Защо котаците толкова обичат да се крият?

Те искат да се чувстват в безопасност

Писаните изпитват нужда да бъдат в затворени по-малки пространства, защото се нуждаят от защита и сигурност. Скриването е нормално поведение при мяукащите животни и не е притеснително. Все пак, ако това зачести и стане необичайно, може да е признак за болест, стрес, уплаха или комбинация от трите.

Ако домашния любимец започне да се крие по-често, трябва да се провери дали се храни, пие вода и ходи до тоалетна нормално.. Котките могат да се крият повече, ако не се чувстват добре, така че всяка болка или дискомфорт, които изпитват, могат да се проследят в техните хранителни и хигиенни навици.

Котка

Обикновено мъркащите пухчовци не се крият заради болестта, а по-скоро става въпрос за нормална черта на характера им. Това налага обаче посещение при ветеринарния специалист. При липса на медицински проблем, стресът или поведенческо състояние може да са причина за криенето на котката.

Безпокойство заради външни причини

Котките се стресират от промените в околната среда. Събития като преместване в нов дом, нови хора или домашни любимци в дома, или дори просто пренареждане на мебели, могат да ги разтревожат. При взимане на втори домашен любимец или друга котка, е напълно възможно едното животинче да тормози другото. Съответно обезпокоеният домашен любимец ще потърси убежище на затънтено място.

Друга възможна причина за необичайното криене, са новите звуци. Ако изведнъж до сградата започнат да строят друга или се прави ремонт наблизо, това ще бъде колкото неприятно и за мъркащия приятел у дома, така че може да се крие от страх.

Как да реагираме, когато котката се крие?

С успокояваща храна

Котката все се крие

В случай че котето се страхува твърде много, възможно решение е да приема лекарства против тревожност или храни, съдържащи успокояващи съставки. Това става след задължителна консултация с ветеринарния си лекар.

С осигуряване на безопасно скривалище

Ако няма някакъв проблем и котката просто обича да се крие повече, то трябва да се осигурят места за това. По този начин няма да се крие в опасни зони като пералнята, сушилнята или зад уредите. Добра идея са допълнителните рафтове, котешките дървета, които си имат къщичка или картонена кутия. Дори и котешката клетка за транспортиране може да е чудно убежище. Ако в нея има одеяло или играчки, нищо не пречи тя да се превърне в убежище.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest