Miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Езикът на зайците: какво ви казва вашият пухчо?

Езикът на зайците: какво ви казва вашият пухчо?

Езикът на зайците: какво ви казва вашият пухчо?
Снимка: nastya_gepp/pixabay.com

За да разберете какво иска да ви каже вашето декоративно зайче, то е достатъчно да го наблюдавате внимателно. Ще ви трябва да усвоите заешкия език, който то ползва при общуването със своите роднини.

Основният метод за комуникация между зайците е чрез миризми и жестове, които имат много по-значима роля в техния живот в сравнение с кучетата и коките.

Какво ви казва декоративното зайче чрез езика на тялото?

Ако вашето зайче се намира в отпусната позиция, то това е знак, да не му пречите. Най-вероятно то се намира във време на покой и уединение.

Зайчето може да лежи отпуснато на една страна, подобно на умряло състояние. Тази поза обаче не е причина за безпокойствие – то просто се чувства уютно и в безопасност. Обикновено това е позата, която зайчетата заемат при сън.

Ако зайчето ближе ръката ви, то по този начин проявява дружелюбност и благоразположение към вас. То ще се държи по същия начин и с член от неговото семейство, с който има добра връзка.

Зайчето може да облизва усилено вашата изпотена ръка. Това означава, че то се нуждае от сол.

Ако то се е изправило в позиция на задните лапи с протегната шия, то значи зайчето проявява любопитство и нещо е предизвикало неговия интерес. Вероятно иска да разгледа нещо по-обстойно или пък иска да се домогне до лакомство.

Копаенето на зайчето е обикновен знак, че то си прави дупка. Това е типичен животински инстинкт – можете да му купите изкуствена или да му направите от картонени кутии.

Поведение на заек

Когато зайчето си намери нова играчка, то обикновено я бута с муцуна, защото изпитва интерес към нея и иска да я проучи. В този случай, можете да го погалите или да го възнаградите с лакомство.

Когато ушите на зайчето са притиснати и гледа изплашено, значи нещо го е уплашило. Добър съвет е в този момент да се отдръпнете и да го оставите да се успокои. След това можете да го погалите или да му дадете храна. По този начин ще накарате животинчето да се чувства безопасно и сигурно във вашето присъствие.

В случай че зайчето хапе – то това означава, че сте направили нещо, от което не му е станало приятно. Например може би сте го измъкнали от клетката, когато той не е искал, или сте нарушили спокойствието му по друг начин.

Вече знаете повече за поведението на зайковците и можете да се грижите за мини зайчето по-добре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest