Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Кои са най-популярните породи котки в България

Кои са най-популярните породи котки в България

Кои са най-популярните породи котки в България

Котките са най-популярните домашни любимци, наред с кучетата, и затова съществуват различни класации за тях. Най-често се сещаме да ги класираме на принципа популярност на породите, защото при избора на домашен любимец най-напред се търси по породата.

Кои са най-популярните породи котки в България?

Европейска котка

Наричат тези котаци са най-често улични котки. Те имат богата история и не съществува универсално описание за тях. Те биват дребни или доста едри, с различен цвят и дължина на козината в зависимост от техния род, режим на хранене и степен на грижа.

Персийска котка

Тя има великолепна, права, дълга козина и сладко личице. С тези си външни характеристики персийките са любимци сред породите котки в България. Те се нуждаят от спокойна, сигурна и защитена среда и щом се почувстват в безопасност се превръщат в извор на радост за семейството, в което живеят. Козината им изисква ежедневна грижа, редовно разресване и подстригване, за да запази добрата си форма

Сиамски котки в България

Сиамска котка

Сиамките са елегантни, средни по размер писани, с дълги стесняващи се линии. Те са гъвкави и с добре развита мускулатура заради което са отлични катерачи. Най-впечатляващи са по-тъмно украсените глава, лапички, муцунка и опашка. И са сред популярните котки в България.

Британска късокосместа котка

Тази порода се счита за най-старата английска котка. Със своята умерена активност тази пухкава и симпатична представителка на котешкото царство е идеална за домашен любимец. Мъркащата топчица е много дружелюбна, сприятелява се с всички членове на семейството, както и с други домашни любимци.

Британска късокосместа в България
Снимка: 9685995/ pixabay.com

Сфинкс

В последните години все повече хора в България обръщат поглед към по-екзотичните породи, сред които веднага се откроява сфинксът. Тази котка обикновено се избира от хората с алергии, тъй като е хипоалергенна и решава проблема на тези, които искат да имат такъв домашен любимец, но страдат от алергия. Със своята необикновена външност сфинксът е интересен член на семейството, който е много привързано и обичливо създание и заслужава всички грижи, които изисква.

Руската синя, мейн куун, шотландската клепоуха, американската късокосместа, ангорската и още много други породи будят интерес сред любителите на котки в България и разширяват списъка на популярни у нас котешки породи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest