miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Защо котките ми се бият?

Защо котките ми се бият?

агресивна котка

Имате две или повече котки в дома си и изглежда, че всичко е наред, но изведнъж котките започват да се бият помежду си. Разбира се, ще се разстроите от това, особено ако не знаете защо го правят и как да го спрете. И няма значение дали проблемът се е развил постепенно или е възникнал внезапно, котешката агресия и битките не са неща, които могат да бъдат игнорирани. Причината може да е сериозно заболяване на котката или силен стрес.

В такава ситуация на първо място трябва да се изключат медицински проблеми. Свържете се с вашия ветеринарен лекар. Ако се уверите, че всичко е наред със здравето на котката, ще ви бъде по-лесно да откриете истинската причина, поради която вашите котки се карат.

Каква може да е причината за агресията на котките

Ако вие и вашият ветеринарен лекар сте изключили медицински проблем, тогава едно или повече от следните може да влезе в действие:

Страх

Котките обикновено се държат агресивно от страх, а не само, защото се чувстват злобни. Ако една от котките в къщата се почувства застрашена от друга, тя обикновено ще даде предупредителни сигнали като съскане и вой. Когато котката стане толкова уплашена, че се задейства реакцията „бий се или бягай“, някои котки ще изберат да станат агресивни и да се бият, за да се защитят.

Защита на малки котенца

Без значение от какъв вид са, майките не се шегуват, когато става въпрос за тяхното потомство. Майката котка може да стане агресивна, когато друго животно се приближи до нейните котенца. Дори и да има добри отношения с животните в къщата, тя няма да се поколебае да направи всичко необходимо, за да запази малките си в безопасност.

Известно е, че котките-майки съскат, ръмжат, ритат, хапят и прогонват всяко животно, което се осмелява да се доближи твърде много. Тази майчина агресия обикновено отшумява, след като котенцата пораснат, но ако създава проблеми, може да помислите за стерилизиране на котката, за да предотвратите бъдещи котила.

защо се бият котките

Териториална агресия

Котките са териториални същества. В дивата природа те обикновено живеят сами и маркират територията си. Ако друга котка посегне на тази територия, тогава котката ще се бие, тъй като няма друг начин да защити територията си.

Агресия в играта (груба игра)

Всички котки обичат да играят. Често тези груби игри много приличат на агресивно поведение. Две котки, живеещи в една къща, често се отегчават и започват да се гонят, да се нахвърлят, да ритат или да нападнат. Ако игрите продължат твърде дълго, понякога котките се превъзбуждат и играта може да ескалира в битка. Такива игри са по-често между котки със значителна разлика във възрастта.

Външни дразнители

Ако котките са се разбирали, но изведнъж са станали врагове, причината може да е пренасочена агресия. Едната котка, може би, е забелязала непознато животно извън прозореца или подушила непозната миризма, ядосала се е, но тъй като не може да стигне до причината за гнева си, пренасочва агресията си към първото, което попада под лапата, т.е. на друга домашна котка.

Посещение на ветеринарна клиника

Ако котката се е върнала у дома след посещение на ветеринарния лекар, тогава други котки, които са останали у дома, могат да я нападнат, тъй като мирише на неприятна за тях ужасна миризма на ветеринарната клиника, а те не могат веднага да я разпознаят и да я възприемат като непозната.

Езикът на тялото на агресивните котки

Обърнете внимание на очите, опашката, тялото и ушите на вашата котка. Това са основните части на тялото, по които можете да определите дали котката проявява истинска агресия или си играе. Признаци на враждебност при котка: уши отпуснати назад или легнали, разширени зеници, опашката е спусната или прибрана между краката, извит гръб, настръхнала козина. Някои котки също започват да крещят или да вият. Ръмжене, мяукане и съскане са често срещани сигнали, когато котките предупреждават враг или викат за помощ.

Как да предотвратим битките между котките

Има няколко начина за справяне с агресията при домашните котки. Тези методи зависят от типа поведение.

- Кастрация на котката. Боевете са най-често срещани сред некастрирани котки. Некастрираните котки могат агресивно да защитават потомството и мъжките обикновено маркират своята територия, като обхващат цялата къща.

причини за бой между котките

- Осигурете места за скриване. Котките предпочитат да бягат и да се крият, където се чувстват в безопасност, вместо да се бият. Уверете се, че в дома ви има много високи катерушки и скривалища, към които котките да изтичат, когато почувстват страх или заплаха.

- Дайте на котките персонализирани предмети. Свеждането на териториалната агресия до минимум е много по-лесно, ако всяка от вашите котки има свои собствени предмети. Това означава, че всяка котка трябва да има отделни купи за храна и вода, кутии за тоалетна, играчки, катерушки и всякакви други ресурси. Ако давате нещо на една котка, уверете се, че в къщата има още едно за друга котка.

- Подкрепете доброто поведение. Въпреки че не е добра идея да наказвате вашите домашни любимци за лошо поведение, можете да ги възнаграждавате винаги, когато са мили един към друг. Давайте им лакомства всеки път, когато възникне спокойно взаимодействие, така че да свържат поведението с нещо приятно.

- Дръжте котките настрани. Понякога две котки просто не се разбират. Най-добрият начин да се справите с такива силни личности е да ги разделите за няколко дни, докато агресията спре. Ако агресията продължава, раздялата може да отнеме няколко седмици, докато успеете постепенно да ги съберете отново. Раздялата е още по-важна по време на хранене.

- Използвайте феромонов спрей. Има много продукти, които имитират естествени котешки аромати, които могат да помогнат за намаляване на агресията при някои котки. Тези спрейове са доста достъпни и могат да бъдат чудесен начин да сведете до минимум битките в къщата.

Какво да правим и не, когато две котки се бият

Да се ​​опитвате да накарате котките си да се разбират е добре, но също така не искате да направите грешка, която може да влоши нещата. Не позволявайте на котките да се бият. Ако оставите котките да се бият, те могат сериозно да се наранят една друга.

След битка не наказвайте котките за начина, по който са се държали. Наказанието само увеличава страха и може да влоши ситуацията. В същото време не ги утешавайте или успокоявайте. Дайте им воля и ги оставете да се успокоят.

Ако битката е сериозна и видите, че става въпрос за живота на една от котките, те трябва да бъдат разделени. Но трябва да го направите правилно. Никога не се опитвайте да разделяте котките с ръце, можете да се нараните сериозно. Най-добре е да полеете биещите се котки с вода от кофа, а когато инстинктивно отскочат една от друга, метнете върху една от тях одеяло. След това можете да вземете котката и да я заключите отделно.

Ако битката не спира и сте опитали всичко възможно, може да се наложи да се свържете с специалист по поведение на животните, който да дойде и да оцени ситуацията. Тези специалисти са обучени да придобият по-задълбочено разбиране на ситуацията и могат да дадат препоръки за правилна корекция на поведението.

Котките имат различни характери и понякога две котки просто не си пасват и никога няма да живеят мирно. Ако сте изчерпали всичките си ресурси, може би е време да намерите начин да разделите котките завинаги, за да не продължават да се нараняват една друга. Не е идеално за вас, но понякога това е единственият начин да предпазите и двете и да сведете до минимум стреса, който изпитват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest