Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»От какво боледуват най-често малките котенца

От какво боледуват най-често малките котенца

От какво боледуват най-често малките котенца
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета-16%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
19.32 лв.
Виж ››

Когато са здрави, малките котенца са енергични, любопитни, макар да изглеждат много крехки. Това наистина е факт, защото може в рамките само на седмици или дори дни здравото мъниче да развие здравословен проблем. Добре е да се познават най-честите заболявания при малките котета, за да се реагира своевременно. Ето заболяванията с най-голяма честота в котешкото бебешко царство.

Чести заболявания при малките котенца

Инфекции на дихателните пътища

Котките, също боледуват от грип и малките са по-податливи на зарази. Симптомите са ни познати от човешкия грип, това са кихането, хремата, липсата на апетит, летаргията. Инфекциите на горните дихателни пътища са силно заразни за други малки, а също и за възрастни котки.

Мъничетата оздравяват бързо, ако се лекуват навреме. Ветеринарният специалист трябва да предпише необходимото лечение, за бързото възстановяване на котето.

Ушни акари

Акарите по ушите са сред често срещаните инфекции при малките котета. Паразитите са заразни и за останалите котки. Най-лесно се познава заразяването с акари по черното или кафяво течение от ушната мида, подобно на утайка от кафе. Появява се сърбеж в ушите сърбят или ранички около главата и шията, котенцето се чеше много.

Чревни паразити

Друга често срещана инфекция при малките на котката са чревните паразити. Кръгли червеи най-често се настаняват в чревния тракт на малките много от бебетата се заразяват с тях скоро след раждането. Това става от млякото на майката или чрез контакт със замърсена среда. Могат да се заразят и с други паразитни червеи като тениите.

За да диагностицират чревните паразити, ветеринарният специалист трябва да вземе проба от изпражненията на мъркащата топчица, след което ще предпише лекарство за обезпаразитяване.

Котешки бълхи

Бълхите се срещат при пухчовците от всички възрасти, но малките котета се оказват нападнали по-често и при тях това може да бъде опасно.

Коте

Бълхите са разпространители и на други болести и инфекции, ако са се хранили преди това със заразената кръв на други животни. Нужно е редовно, понякога ежемесечно обезпаразитяване на котето.

Диария при котките

Диарията е много често състояние при малките на котката, като причините са много разнообразни. В някои случаи стресът, свързан с големи промени в живота на котето, допринася за разстройване на стомахчето на мъничето. Раздялата с майката, преместването в нов дом са все стресови събития в живота на малките, въпреки че това е част от живота на тези домашни любимци.

Промяната в диетата на котенцата също може да бъде причина за диария. В случай, че разстроеният корем се е появил поради стрес или промяна на хранителния режим, възстановяването настъпва след няколко дни.

Ако диарията продължи дълго, това може да е знак за заболяване - чревни паразити, бактериални и вирусни инфекции, нарушения в имунитета и други. Тогава задължително се търси помощ от ветеринарния лекар.

Сериозни състояния при мъниците

Вирусът на котешката левкемия и вирусът на котешкия имунодефицит са относително чести вирусни заболявания, доста често срещани при малки котенца. Те преминават понякога тежко и са причина за смъртта в ранна възраст на котенцата. Нужни са тестове и за двете състояния и също така активно лечение от специалист.

Панлевкопенията, която се нарича още котешка чума, някога е била често срещана при мъниците, но с наличието на котешките ваксини срещу това заболяване се среща все по-рядко. Все пак ако котето не е ваксинирано, не е изключено да се разболее. Характерни за панлевкопенията са диарията, повръщането, липсата на апетит, летаргията и дехидратацията. Панлевкопенията често е фатална, дори при активно лечение, затова имунизацията е препоръчителна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest