miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Дентални заболявания при кучетата

Дентални заболявания при кучетата

Дентални заболявания при кучетата
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Оралните заболявания при кучетата са проблем, който не бива да се подценяван. Ако не се лекува и не се диагностицира навреме, денталното заболяване при кучето може да доведе до възпаление, което може да излезе извън устната кухина при кучетата, а това е повод за сериозно безпокойство.

Според проучванията около 80 процента от лаещите четириноги страдат от пародонтит. Най-важната причина за всички орални заболявания са бактериите, които се натрупват по повърхността на зъбите на кучето. Плаката се трупа много бързо, само няколко часа след измиването на зъбите.

По повърхността на зъба се събира слой, върху който бактериите, изграждащи нормалната микрофлора на устната кухина, и неотстранените остатъци от храна образуват утайка. Ако плаката не се отстрани, върху нея се отлагат още слоеве. Цялата повърхност се колонизира от аеробни бактерии, а анаеробните микроорганизми се колонизират още по-дълбоко.

Пародонталното възпаление както и при хората най-често е следствие от натрупване на плака. Натрупването на зъбен камък пък оголва шийките на зъбите и по този начин улеснява проникването на бактерии в тъканите на тялото.

Оралното възпаление е опасно заради възможността да доведе до възпаление на други органи, най-често бъбреците или сърцето на домашния любимец.

Появата на гингивит при кучета може да бъде повлияно от генетична предразположеност, напредналата възраст на кучето и намаления имунитет на организма му. Последният фактор играе важна роля в процеса на размножаване на бактериите. Задължително посещение при ветеринарен лекар в случай на някои от следните симптоми, е задължително:

Защо устата на кучето мирише

- Устата на кучето мирише

- Зъбен камък при кучето

- Червени или подути венци

- Загуба на апетит

- Раздразнение

Четкането на зъбите всеки ден с кучешка паста за зъби, добре балансираната диета с достатъчно храни за енергично дъвчене, използването на кости и други предмети, които кучето дъвчи и гризе за предотвратяване на натрупването на бактерии, въжените играчки, лакомствата за кучета са все неща, които пазят зъбите на домашния питомец. Редовните профилактични прегледи са норма, която е задължителна и при четириногите ни любимци и намалява риска от кучешки заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest