miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Причини за рязко отслабване при котката

Причини за рязко отслабване при котката

Причини за рязко отслабване при котката
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

С напредването на възрастта теглото на котката се променя естествено, повлияно от фактори като пол, порода, възраст, начин на живот и хранене. Въпреки това, ако забележите внезапно намаляване на телесното тегло на вашата котка, важно е да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, тъй като това може да е индикатор за сериозно котешко заболяване.

Котката може да започне да слабее, когато животното поддържа нормален апетит, както и при увеличаване или намаляване на апетита. Ето някои от проблемите, които могат да доведат до загуба на тегло при котките.

Причини за рязко отслабване при котката

Стомашно-чревни нарушения

Ако котката изпитва болка или дискомфорт в храносмилателната система, това може да доведе до загуба на апетит и възможна загуба на тегло, тъй като животното не иска да яде. Честите стомашно-чревни разстройства включват например възпалително заболяване на червата, нарушения в баланса на чревната флора, прояви на хранителни алергии или нарушения на тънките черва. Може също да забележите влошаване на състоянието на козината и кожата на вашата котка.

Системни заболявания

Котки със системни заболявания като хронично бъбречно заболяване, хипертиреоидизъм или котешки диабет могат да изпитат загуба на тегло. В зависимост от заболяването, което причинява загубата на тегло, апетитът на вашата котка може да не се промени. Важно е да се консултирате с ветеринарен лекар, за да изключите наличието на такива заболявания, които могат да доведат до загуба на тегло.

Чернодробно заболяване

При котките клиничните признаци на чернодробно заболяване може да не се появят, докато заболяването не стане тежко. Загубата на тегло обаче е един от ранните признаци на разстройство, заедно с летаргия, повръщане и отказ от храна.

Котешки паразити

Някои вътрешни паразити могат да причинят отслабване при котките. Паразитите гиардия (Giardia) и кокцидии (Coccidia) причиняват тежка диария, което води до дехидратация и загуба на тегло. Ако подозирате, че котката ви е заразена, не забравяйте да се свържете с вашия ветеринарен лекар, за да определите какво представляват паразитите и как да предпазите котката си (и вас) от тях.

Болна котка

Космени топки в червата

Котките прекарват много време в грижа за козината си, което им помага да регулират телесната си температура и да поддържат козината и кожата си чисти. Въпреки това, ако погълнатите косми не се отдели правилно през храносмилателната система, те може да се натрупат и да образуват космени топки. Тези сплъстени космени топки могат да доведат до регургитация, запек, запушване на хранопровода, загуба на апетит и отслабване на котката.

Недостиг на витамини при котки

Загубата на тегло, съчетана с дерматологични проблеми като лющеща се кожа, падане на козина и сърбеж, може да са индикатори за дефицит на някой от витамините от група В в резултат на стомашно-чревни заболявания или небалансирана диета. Това са водоразтворими витамини, които не се съхраняват в тялото, така че котката трябва постоянно да получава комплекс от витамини от група В в състава на храната, за да поддържа здрава кожа и козина. Ако диетата на животното не е пълноценна и балансирана, може да има риск от недостиг на витамини и други хранителни вещества. Ако котката ви отслабва и се притеснявате, че това може да се дължи на недостиг на витамини на котето, свържете се с вашия ветеринарен лекар.

Обобщение

Ако имате някакви притеснения относно загубата на тегло на вашата котка, не забравяйте да посетите вашия ветеринарен лекар. Той ще проведе пълен преглед и ще определи причината за проблема. Най-добрият начин да поддържате котката си в оптимално тегло е да посещавате редовно вашия ветеринарен лекар и да претегляте точно порциите храна на котката. Това ще ви позволи да забележите всякакви промени в хранителното поведение на вашата котка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest