Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Кастриране на женско куче - ползи и рискове

Кастриране на женско куче - ползи и рискове

Кастриране на женско куче - ползи и рискове
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Кастрирането на кучета, независимо дали са мъжки или женски, носи на животното повече ползи, отколкото вреди. И все пак, трябва да знаете първо всичко, което ви е нужно като информация, преди да решите да кастрирате вашето куче. Ползите от кастрацията на женско куче са много, но след като бъде кастрирано, при него ще настъпят много промени, които са свързани с поведението и храненето.

Какво точно е кастрацията?

Кастрацията е процедура, при която на кучетата се отнема възможността да се възпроизвеждат и да имат малки.

Каква е процедурата на кастрация при женските кучета?

Това е медицинска интервенция, която се извършва от ветеринарен лекар. При нея, се премахват яйчниците на кучето. Ако ветеринарният лекар прецени, че е необходимо, може да премахне както маточните тръби, така и матката на женското куче. Тази процедура преустановява цикъла на разгонване на животното.

Кога точно да кастрираме женско куче?

Ако сте взели решение да кастрирате вашият домашен любимец, то тази процедура трябва да бъде извършена, преди животното да навлезе в пубертета, което означава, че кучето трябва да е на възраст от 6 до 9 месеца. Породите кучета, които стават по-големи и едри, навлизат в пубертета много по-късно, отколкото малките кученца, за това при тях кастрацията трябва да се извърши, когато са малко по-големи.

Кастрация

Ветеринарният ви лекар ще ви каже кога е най-подходящото време за това. При женските кучета, кастрацията не трябва да се извършва преди те да са навършили 3 месеца, защото това може да доведе до сериозни последствия за тяхното здраве. Ако кастрирате вашето куче, преди то да е навършило 4 години, това ще донесе много ползи за неговото здраве, защото по този начин се понижават рисковете от появата на инфекции на матката;

Ползи от кастрация на женско куче:

- Кастрацията на женско куче понижава риска от това мъжки кучета да маркират вашият двор или градина, когато вашето женско куче е разгонено;

- Кастрацията премахва напълно или ограничава възможността при вашето женско куче да се появят тумори, в това число и тумори на млечната жлеза, яйчниците и матката;

Промени в храненето и потребностите на женско куче след кастрация:

Както и при мъжките кучета, които са кастрирани, така и при женските се наблюдават промени в тяхното поведение, защото има промяна и в техните метаболизъм и хормони. Вашето куче вече не може да се разгонва и неспокойствето, което се появява, когато кучето е разгонено, ще изчезне. Нуждите за храна на кастрираното куче също ще се променят;

Операция на куче

Ако искате да кастрирате куче, е от съществено значение да знаете какви ще бъдат промените в неговите хранителни навици и нужди. След като бъде кастрирано, има опасност кучето да качи килограми, а това се дължи на промените в метаболизма.

За да може да предотвратите това, трябва да се консултирате с вашият ветеринар, който да коригира консумацията на храна, предвид кастрацията. То трябва да се храни със специална храна, която е точно за кучета, които са кастрирани.

Да, кастрирате вашето женско куче може да е много полезно за него, но все пак трябва да обмислите много внимателно това решение и да знаете как да се грижите за кастрирано куче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest