Miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Диария при морското свинче - причини и лечение

Диария при морското свинче - причини и лечение

Диария при морското свинче - причини и лечение
Снимка: analogicus/pixabay.com
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Чудите се защо козината на морското ви свинче изглежда рошава, защо се лигави, отслабва бързо, отказва да яде, трака нервно със зъбки и изпуска течни фекалии? Със сигурност тези признаци сочат към диария при морското свинче. В никакъв случай не бива да подценявате диарията на морското свинче, затова днес ще ви запознаем с причините за появяването на диарията и какво е съответното лечение.

Какви могат да бъдат причините за диария на морското свинче?

Основната причина за системна диария най-често се оказва неправилното хранене на морското свинче. Храненето на животинчето е от съществено значение за неговото здравословно състояние, затова вие като стопани трябва да се погрижите вашият гризач да се храни здравословно.

Често срещана причина за диария при морското свинче е бързата смяна на фуража. Ако смяната му се случва прекалено бързо, храносмилателната система на животното не е способна да се справи с обработката на храната и организмът не може да привикне толкова лесно към новата храна. В следствие на това се появява диарията.

Ако вашето морско свинче дълго време не е приемало ливадна трева и вие направите грешката да му дадете голямо количество от нея изведнъж, то тогава шансът да получи диария е голям.

Бактериалните инфекции също могат да се окажат провокатор на диарията при морските свинчета.

Друга причина за диария могат да бъдат различни заболявания при морските свинчета, както сегашни, така и преминали такива. В следствие на тези заболявания организмът на морското свинче отслабва и апетитът им намалява. В следствие на което недохранването би могло да доведе до диария.

Може би ще ви се стори странно, но неподравнените зъби на морското свинче също могат да се окажат проблем и причина за диария. В този случай храната отива в стомаха не достатъчно смяна, което дразни стомаха и автоматично става причина за изхвърлянето на втечнени фекалии.

Морско свинче
Снимка: molochszczecin/pixabay.com

Друга причина може да се окаже и даването на неподходящи лекарства и антибиотици на морското свинче, както и поглъщането на пластмаса, отровни растения, не добре измити плодове и зеленчуци за морски свинчета и т.н.

Лечение на диария при морското свинче

Ако причина за диарията се окаже бързата смяна на храната на морското свинче, трябва да направите бавна смяна. Тоест сухата храна, която сте давали на животното до момента трябва да се намали бавно и периодично до момента, в който се прекрати приемът й изцяло. През това време трябва да изключите от менюто новата храна напълно докато отмине диарията, а след това да я въвеждате отново бавно, докато морското свинче свикне с нея.

Ако след преглед от ветеринар той е диагностицирал инфекция като причина за диарията на морското свинче, тогава основният приоритет за възстановяване на животното трябва да бъде хидратацията. Първото и най-важно нещо в този случай на диария е да не слагате животното на диета! Не намалявайте приема на фураж. В такива ситуации животното яде малко и е отпуснато и безволно. Затова то може да яде каквото му харесва, но трябва да яде. Чак след като болестта е излекувана може да преразгледате диетата му. Тъй като апетитът на морското свинче е доста намален, можете да го подсилите като му давате настъргани ябълки и моркови, малки парченца копър или изцеден банан. За успокояване на стомашно-чревния тракт можете да давате на гризача чай от и лайка, но той трябва да бъде топъл (не горещ) и леко разреден.

Бонус съвети

Когато морското свинче страда от диария, областта около ануса му ще бъде замърсена. Важно е тя бъде почиствана, за да се предотврати евентуално дразнене и възпаление на кожата на му.

Не позволявайте на морското свинче да се обезводни. Ако не иска само да пие вода, тогава вие трябва да му давате принудително с пипета. Ако животното е дехидратирано, трябва непосредствено да му бъде поставена инжекция от ветеринарен лекар.

Следете теглото на морското свинче ежедневно. Ако то рязко намалява, трябва да вземете мерки гризачът да започне да се храни.

Морско свинче пие вода

Често диарията върви ръка за ръка с тежък метеоризъм. За да се предотврати това, можете да му давате лекарство срещу образуване на газове в червата. Лекарствата, чиято основна съставка е симетикон са подходящи, защото действат благоприятно на стомашно-чревната флора.

Справянето с диарията при морското свинче е стресиращ период както за животните, така и за стопаните им. Нашите инструкции и съвети биха били от голяма полза при борбата с диарията, но ви апелираме задължително да посетите ветеринарен лекар, който да констатира точната диагноза и лечение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest