miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Как да изкъпем хъски?

Как да изкъпем хъски?

Как да изкъпем хъски?
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Козината на сибирското хъски се състои от два слоя - вътрешен (подкосъм) и външен (предпазна и покривна коса). Външната и външната козина е по-груба, по-дълга и гладка - тя определя цвета на кучето, предпазва го от външни въздействия. Подкосъмът е по-къс, по-мек, "спуснат" косъм - регулира топлообмена.

Но като цяло това е истинска система за микроклимат, която позволява на кучето да се чувства комфортно както в студ (до определени минусови граници), така и в горещо време (разбира се, с известни резерви). Нарушаването на структурата на козината (например рязане или бръснене на козина) може да доведе до тъжни последици и дори да застраши здравето и живота на кучето.

Освен това, козината на кучетата от порода хъски се самопочиства, в резултат на което кучето трябва да се къпе много рядко. Благодарение на способността за самопочистване, тя не излъчва неприятна миризма. Накратко, грижата за козината на домашния любимец се състои почти изцяло от разресването и.

Здравата и чиста кожа е един от компонентите на ефектната козина на сибирското хъски. Тук няма да обсъждаме бълхи, кърлежи и други кучешки паразити, както и кожни заболявания, които водят до проблеми с козината. Нека споменем само, че върху кожата има мастни жлези, които, произвеждайки секрет, го извеждат на повърхността на кожата и космите, образувайки така наречения защитен филм. Предпазва от ултравиолетово лъчение, поддържа еластичността на кожата и косъма и има силно водоотблъскващо действие. Именно за да се поддържа тази бариерна функция, не се препоръчва честото къпане на кучето, особено с използването на шампоани.

Колко често трябва да къпете вашето Хъски?

Първо, разбира се, трябва да измиете лапите и стомаха на кучето си след разходка в дъждовен ден. Второ, трябва да къпете цялото куче веднъж на всеки три месеца, за да ви е приятно да сте около него. Това е по-подходящо за хъски в апартамент. Ако кучето живее на двора, тогава за поддържане на хигиена е достатъчно да го къпете веднъж на всеки шест месеца.

Хъски

Самият процес на къпане на хъскито се състои в правилно намокряне на козината на кучето, нанасяне на шампоан, разпенване и изплакване. Най-вероятно тази процедура ще трябва да се повтори няколко пъти, преди козината да стане наистина чиста. Шампоанът се разпенва най-лесно с кърпа - това ще улесни процеса и ще спести самия шампоан. Накрая, ако е необходимо, нанесете балсам (с възможност за изплакване или не).

Как да изберем шампоан за редовно измиване на сибирско хъски?

Всеки шампоан за кучета от магазина за домашни любимци ще е подходящ за това. Някои от тях предлагат шампоани за двуслойна козина, супер почистващи, ектопаразити и много други. Ако няма възможност да намерите шампоан за домашни любимци и кучето се нуждае от спешна баня, нищо лошо няма да се случи, ако го измиете с обикновен човешки шампоан, по-възможност по-неутрален. Предимството на шампоаните за кучета е преди всичко тяхната рентабилност: те обикновено се разреждат с вода в съотношение 1:1.

Много е важно след къпане на хъскито козината да се изсушава старателно, например с топъл (не горещ) сешоар. Ако хъскито все още се страхува от сешоара, подсушете го с обикновена кърпа. След къпане е по-добре да срешете кучето, така че козината да запази красивия си вид.

Търсите ли си другар в приключенията? Вижте тези обяви и цени за хъскита.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest