Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на хъски и дете заедно - да или не?

Отглеждане на хъски и дете заедно - да или не?

Отглеждане на хъски и дете заедно - да или не?

Когато искате да си вземете домашен любимец, но в дома ви има и малчугани, е съвсем нормално да се замислите дали това е добра идея. Или обратното - вече сте горд собственик на домашен любимец, но сте в очакване на първата ви рожба.

Подобни притеснения са съвсем нормални, особено ако домашните любимци са кучета, котки или други свободно разхождащи се в дома ви животинки. В следващите редове ще разгледаме подробно каква би била ситуацията, ако сте решили да отглеждате хъски и дете заедно. Дали това е добра идея, или напротив - крие прекалено много рискове.

Макар на външен вид хъскитата доста да наподобяват вълците, не си мислете, че те са свирепи кучета. Със своите атрактивни очи и царствена украса, хъскитата са сред предпочитаните домашни любимци. Те са смели, жизнени и очарователни кучета със средни размери, които биха разтопили сърцето на всеки, който е решил да се превърне в техен собственик.

Хъскитата произхождат от далечен Сибир, като се предполага, че за първи път са били опитомени от чукчитата. Да, именно онзи народ, който населява най-суровите земи на Русия, известен като Чукотка и онзи, с който са свързани многобройните ни и добре познати стари вицове.

Чукчитата открай време се занимават основно с еленовъдство и са съумели първи да опитомят хъскитата, така че те да са им полезни по време на превозването на тежки товари из трудно достъпните и прекалено студени земи. Това обяснява и огромната физическа сила и издръжливост на тези кучета, които са буквално неуморни. Може би също така обяснява и факта, че лишени от подобни занимания, тези кучета са сред най-големите бегълци от домовете на хората. Ако не им осигурите дълга разходка или не ги ангажирате с нещо, те ще се чувстват безполезни. В природата им е.

Съвременните разновидности на породата, вече лишени от някогашните си отговорности, са по-скоро самостоятелни и самодостатъчни си кучета. Това обаче в никакъв случай не означава, че те са лоша порода или пък че не са подходящи за домашни любимци. Необходимо е, когато отглеждате хъски, да им отделяте необходимото им внимание, да ги дисциплинирате и освен да се посветите на дълги разходки с тях, да ангажирате с нещо и ума им.

Дали тогава подобно куче е добре да бъде отглеждано в апартамент и то с дете в него?

Разбират ли се хъскитата с деца?

Хъски

Да, категорично. Хъскито не е бойно куче и проявява агресия само ако се почувства изложено на опасност. При добро възпитание на хъскито няма абсолютно никаква причина да не отглеждате в един и същи дом дете и хъски. Основно правило е детето да не е прекалено малко, защото то несъзнателно би тормозило кучето, а както казахме, хъскито умее да показва и зъби. Но това важи и за почти всички породи кучета.

Доказано е, че хъскито може да бъде много вярно и лоялно куче, но е добре да съжителства с деца, които вече са навършили 10- 12 години. Колкото по-активни и независими са те, толкова по-добре биха се разбирали с тази порода.

Сигурно сте чували за случаи, в които хъски е нападало малки деца, но това се дължи на лошото възпитание от собственика на кучето, а не на неговия нрав. Бихме ви посъветвали винаги когато отглеждате малко дете да не го оставяте само с кучето, особено ако е от по-едрите породи. В крайна сметка и на вас не би ви било приятно някой да ви бърка в ушите или да ви тегли за опашката. Ако имахте такава…

Вижте още:

- Породи кучета за деца;

- Неподходящи кучета за деца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest